Za „Djecu Kozare“ konačno obezbeđen novac

Пosle tri pokušaja na konkursima Filmskog centra Srbije (od toga dva puta u kategoriji za igrane filmove sa nacionalnom temom), projektu „Djeca Kozare“ reditelja Lordana Zafranovića konačno stiže podrška.

Za film koji govori o stradanju srpskog naroda i najtragičnijim trenucima naše istorije u doba NDH, koji će snimati po scenariju Arsena Diklića, Zafranoviću ovog puta stiže podrška u iznosu od 30.000.000 dinara. To je rezultat konkursa koji je FCS objavio 19. februara ove godine, u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova sa nacionalnom temom.

Prethodni bezuspešni pokušaji Zafranovića, podsećanja radi, ispraćeni su velikom polemikom u delu naše javnosti, iako su iz FCS stizale pohvale projektu „Djeca Kozara“, a obrazloženje za takve odluke konkursnih komisija bili su mali budžeti i nedostatak novca. Kako je Zafranović tada izjavljivao za „Novosti“, čitava priča o „Djeci Kozare“ dobila je vrlo neprijatne razmere, a to, po njemu, samo govori o nesređenoj situaciji unutar kinematografije, i o velikoj borbi za državni novac, u kojoj su konkursi postali „vučja jama“.

Poslednji put u Srbiji Zafranović je snimao u Somboru sredinom 2018, kratki film „Porajmos 101“, po istoimenom romanu Dušana Savića, koji još nije premijerno prikazan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *