Закон за заштиту Срба и Српске

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку Закон о непримењивању одлуке високог представника којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона БиХ, Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске, те један закључак.

Закони су усвојени једногласно на посебној седници Парламента Српске, која је била затворена за јавност.

Усвојен је закључак усаглашен у понедељак на заједничком састанку свих парламентарних странака у Српској. Председник НСРС Недељко Чубриловић рекао је да је Република Српска јединствена и да се након ове седнице одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка неће моћи примењивати.
„Инцко је требало је да покаже да није инструмент бошњачке политике и њихова златна рибица за испуњавање жеља. Овом одлуком је гурнуо БиХ у највећу кризу након рата“, рекао је Чубриловић.
Према Закону о непримењивању одлуке високог представника којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона БиХ, одлука високог представника се неће примењивати у Републици Српској.

Од три до петнаест година затвора предвиђено је за оне који побројана кривична дела учине у намери промене уставног уређења, територијалне целовитости или независности Републике Српске.

За усвајање допуна Закона гласали су посланици СНСД-а, СДС-а, ПДП-а, ДЕМОС-а, СП-а, ДНС-а, УС, СПС-а, НПС-а и посланичке групе НДП, преноси РТРС.
Погледајте комплетан садржај:

– Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републике Српске, њену заставу, грб, амблем или химну, казниће се казном затвора до три године.

– Ако је дело из става 1. овог члана извршено на начин да се Република Српска означи као агресорска или геноцидна творевина или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће се казнити казном затвора од шест месеци до пет година.

– Ако је дело из става 2. овог члана извршило службено или одговорно лице или лице у институцијама власти или органу који се финансира из јавног буџета, казниће се казном затвора од две до десет година.

– Ако су дела из ст. 1. до 3. овог члана извршена у намери промене уставног уређења Републике Српске, њене територијалне целовитости или независности, учинилац ће се казнити казном затвора од три до петнаест година.

Овај Закон ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.

Ово представља одговор и заштиту од наметнуте одлуке о „забрани негирања геноцида“ коју је донео одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, а овим се штите грађани Републике Српске и Српска.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *