Иванина награда ђацима за песме о Београду

У кући „Ћуре Јакшића“  у Скадарлији, доделом награда победницима дечијег  конкурса уз изложбу „Чаробњак их дечије маште“ управо је завршена прва манифестација „Иванини дани“.

Основна школа „Зага Маливук“ из Београда и Редакција „Абучника идентитета“ на овај начин  чувају успомену на прерано преминулу Ивану Савић-Ванић (41). Ова изузетна и племенита жена оставила је дубок траг у овој школи и емисији која негује истинске вредности српског народа и чији је аутор, па је потекла заједничка иницијатива о орагинизацији „Иваниних дана“.

„Иванини дани“ трајали су четрдетак дана. Почели са  Европским даном језика, 26. септембра, отварањем изложбе о дечијем стирпу „Краљевић Марко из Политикиног Магазина“, Невене Митровић Јевтић.  Током „Иваниних дана“ одржана је трибина са др Јованом Јањићем, писцем биографије о патријарху Павлу и  најновије књиге „ Српска црква у комунизму и посткомунизму 1945 – 2000“. Ово капитално дело своју педпромоцију имало баш у Библиотзеци ОШ „Зага Маливук“, где је право из штампарије донет  један о првих примерака.

Књижевник и  новинар Славиша Павловић и Здравко Елез, одржали су изузетно запажено  предавање о медијској писмености.  Посебан фокус је био  на ђачком стваралаштву. Награде „Азбучник идентета“ за најбоље  писне ђачке радове на завршној свечаности уручили су Станко Гујаничић, члан Општинског већа Палилуле, књижевник  Славиша Павловић и уреденик портала „Тамо далеко“ Здравко Елез. Награде за у категорији најмлађих стварлаца за песме о Београду добили су Светлана Чорбић, Вељко Јовановић и Миља Станквић. У категорији старијих основаца на истиу тему награћени су Миљан Комарица, Војислав Матовић и Митра Јакшић.

Енисија „Азбучник идентета“ Биублиотеци школе „Зага Маливук“ поклонила је оргиналне рукописе, библографске примерке књига са својеручним потпиосима аутора  и фотографије из заоставштине Раше Попова. Од тих ствари биће направљена стална изложбена поставка „Чаробњак из дечије масште“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *