Подмитити Србе да заволе независно Косово

Британски тајни пројекат еуфемистичког назива „Јачање позитивног мира на Косову и у Србији“, који је разоткрио новинар Кит Кларенберг, заправо има за циљ истискивање Русије и Кине из региона и спроводи се већ осам месеци. Између осталог, циљ је и створити албанску државу на Косову на коју ће Срби пристати и малтене је заволети.Идеја о „глобалној Британији“, коју је након изласка ове државе из ЕУ прокламовао премијер Борис Џонсон, своје обрисе изгледа добија и на Балкану кроз тајни пројекат британске владе под називом „Јачање позитивног мира на Косову и у Србији“.

Разоткривен од стране истраживачког новинара Кита Кларенберга и објављен на веб-порталу телевизије „Раша тудеј“, документ говори о организовању мреже појединаца, НВО, медија и политичара за повећање подршке Срба са Косова и Метохије приштинској влади — просто речено, британска влада жели да Срби прихвате косовску независност и за то су између 2020. и 2022. издвојили пет милиона фунти.

Оно што пада у очи јесте решеност Вајтхола да угуши сваки отпор зацртаном циљу и за то предвиђа, како Кларенберг каже, средства слична онима која су САД користиле када су компромитовале бразилског председника Лулу да Силву — уз помоћ мреже „тројанских коња“ дискредитовати политичаре и све оне који се противе британском циљу.
Уз то, све би требало да се одвија тајно и да изгледа спонтано — зато су за циљну групу и одабрани „млади који нису у могућности да емигрирају, па се претпоставља да ће због незапослености бити вољнији да се ангажују“.

„Они желе Србе који су одани Приштини, али ти Срби не смеју да слушају Београд, реагујући на британски тајни документ изјавио је председник Србије Александар Вучић. „Они то већ дуго раде. Имамо тако увођење младих Срба у косовску војску, њихов КБС. И то уз различите врсте притисака, донација“, рекао је он.

Вучић је казао да би Приштина желела да не постоји Српска листа и Београд на Косову.

„Казаће да Срби не сметају, али не сметају само они одани Приштини, а сметају они који су окренути ка Београду. Они то раде на различите начине, и то је смисао идеје Аљбина Куртија, који је рекао да неће Српску листу, који хоће Раду Трајковић и Петковића.Али проблем је што нису могли да добију ни два одсто гласова“, објаснио је он.

Споменици Дејвида Лојда Џорџа и Винстон Черчил иза Парламента и Биг Бена - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2021

Навео је и да се у књизи Душана Батаковића говори о томе, те да погледом у аустроугарске архиве може видети како су 1899/1900 држали наше игумане у појединим манастирима под контролом њихових служби.
„Све ће да покушавају. Данас то није случај. Наши монаси и свештеници се држе изванредно на КиМ…То је њихова накана, намера као што су увек на Дрину доводили све оне који би се супротстављали идеји српског приближавања или уједињења. То су политике које трају“, наглашава Вучић.

Против тога је, каже, могуће и борити се само националним јединством, заједничким напорима. Међутим, указао је да није увек лако реаговати када новац долази споља.

„Како је странкама које нису добиле милионе евра од споља да се боре против оних које добијају, а које не кажу чије интересе штите. Улажу паре, јер желе да обезбеде независно Косово, да Срби буду слабији“, поручио је он.

„Ми смо мали и слаби, а они су права империја, али у Врање се каже: 88. је минут, Заре улази, не се знаје ко ће победи – наше је да се боримо, борићемо се и победићемо“, закључио је Вучић, а пренео Танјуг.
Ако би се Кларенбергово откриће повезало са, на пример, изјавом турског председника Реџепа Тајипа Ердогана који је изразио намеру своје земље да лобира за признање косовске независности, могао би се стећи утисак да се ради о координисаним акцијама.
Међутим, Синиша Љепојевић, дугогодишњи дописник српских медија из Лондона и добар познавалац прилика у Великој Британији, каже да је британски пројекат старији, као и да се ради о делу ширег западног пројекта, који се пре свега бави стварањем мреже медија и НВО против присуства Русије и Кине на Балкану.
„То се прикрива једном другачијом формом – помирењем у региону и обезбеђивањем мира кроз школовање и прање мозгова углавном младим људима из НВО и млађим новинарима који већ раде у одређеним медијима. Реализација пројекта почела је пре око осам месеци, а британска улога у пројекту (јер то није само њихов пројекат, већ и амерички и немачки) јесте да људе доводи у Британију и да их уз помоћ НВО провлаче кроз школу и да се они са ’новим знањем‘ враћају овде“, објашњава Љепојевић.
PROCURILI DOKUMENTI Tajni plan Velike Britanije za trajno odvajanje Kosova od Srbije! - Alo.rsМетодологија обуке је стара, у њој нема нових идеја, а суштина је спровођење антируске и антикинеске политике, али и онога што Љепојевић назива културом поништавања — она, према његовим речима, у српске мозгове треба да усади став да су Срби расисти.

Тајни британски пројекат за историчара Чедомира Антића не представља новост, али показатељ је британских амбиција за доминацијом. Некада империја, а данас увелико смањених политичких, економских и војних капацитета, Британија води политику дугог трајања. Отуда и амбиција за доминацијом на Балкану.

Према Антићевим речима, суштина пројекта је стварање албанске државе на Косову и Метохији — зато се говори о „позитивном миру“ и утицају на идентитетску заснованост Срба на Косову. Британска акција је морално недопустива, јер са једне стране Британија, заједно са неким другим великим силама, намеће албанску државу на Косову и Метохији, док са друге стране не обраћа пажњу на кршења људских права Срба у региону.

„Ово је веома важна информација и Србија треба да поступа у складу са њом — да за једног од врло важних партнера имамо државу која своју политику заснива на чистом антисрпству“, истиче Антић.
„Да су ово неке друге године и нека друга епоха, то би се јако лоше завршило по Велику Британију и њене савезнике. Међутим, не само Србија и српски народ, већ и цео Балкан је у опадању и то је иживљавање на све слабијим земљама, зато што они буде најмрачније националистичке снаге међу Албанцима, Бошњацима, етничким Црногорцима и то је најстрашније“, наглашава наш саговорник.
За македонског новинара Миленка Неделковског британски пројекат о Косову и Метохији само је припрема за ширу акцију која ће у будућности обухватити и Бујановац, Медвеђу, западну Македонију и друге регионе. То показује и решеност да се сви опоненти дискредитују и униште, каже он.

Ипак, Љепојевић сматра да су британски империјални капацитети ограничени. Балкан, поготово онај његов део који још није постао део ЕУ, занимљив је за Британију и она процењује да би било корисно да се уложе одређена средства за ширење њеног утицаја. Јер, како наш саговорник каже, одатле би британски уцењивачки капацитет био проширен и на ЕУ, и на Блиски исток.

„То су планови и амбиције. Међутим, реалност је много другачија и зависи од две ствари. Пре свега зависи од догађаја, јер не знамо шта ће се све дешавати. Друго, зависи од тога у којој мери Британија може да представи себе као обновљену силу. Моје мишљење је да је то потпуно нереална амбиција, али тамошња државна номенклатура верује да треба покушати“, закључује Љепојевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *