Велика Плана одржала час историје

Мало је општина у Србији које се могу похвалити да показују такву културу сећања и поштовање према српској историји и обележавању значајних историјских догађаја као што то показује општина Велика Плана.

То има додатну тежину ако се има у виду чињеница да је до само пре две године ова поморавска општина, као и већина локалних самоуправа у Србији, готово искључиво обележавала само ослобођење у Другом светском рату, долазак комуниста на власт и обележавање догађаја значајних за југословенске комунисте.

Тек претпрошле године, први пут од 1940. године, значи први пут после 81 годину, Општина Велика Плана  је званично, свечаном академијом и полагањем венаца, обележила годишњицу ослобођења у Првом светском рату.

Делегација општине Велика Плана у цркви на Кајмакчалану

У Првом светском и два балканска рата из Велике Плане су страдала 3.444 војника и официра, цела једна бригада, али су општину водили људи који очигледно нису довољно ценили ни њих, ни њихову жртву. Људи који су мислили да ти јунаци нису вредни јавног исказивања сећања и поштовања.

-Сада се наша Општина са подједнаком поштовањем односи према свима који су гинули за слободу Србије – од војника и официра Војске Краљевине Србије, преко припадника оба анфтифашистичка покрета у Другом светском рату, четничког и партизанског, до војника и полицајаца који су за слободу отаџбине погинули од 1991. до 1999. године – каже Душан Марић, народни посланик и председник Скупштине општине Велика Плана.

Кад је неговање културе сећања у питању, Марић истиче да је посебно поносан на следеће чињенице.

Делегација Велике Плане је и ове године била једина делегација из централне Србије која је 24. марта у Грачаници присуствовала обележавању годишњице почетка агресије фашиста из НАТО на Југославију.

Спомен-костурница српским јунацима на Кајмакчалану

Делегација Велике Плане је била једна од три делегације из Србије које су 9. јануара у Источном Сарајеву, на позив председника Републике Српске, присуствовале обележавању 31. годишњице проглашења Републике Српске и положила венац на српско-војничко гробље на Сокоцу, у којем вечни сан снива више од 1.500 палих бораца Војске Републике Српске.

Делегација општине је 23.октобра на Зебрњаку присуствовала обележавању 110. годишњице Кумановске битке.

Представници Велике Плане су у години иза нас одали почаст жртвама усташког терора у Јасеновцу, Доњој Градини и припадницима партизанског покрета који су погинули у бици на Кадињачи.

Oпштина Велика Плана је 11. новембра, на годишњицу победе у Првом светском рату, уз председника Републике Србије Александра Вучића, једина имала делегацију која се попела на Кајмакчалан и на 2521 метара над морем положила венац на спомен-костурницу у којој почивају посмртни остаци више стотина српских јунака који су пали у епским биткама вођеним на тој планини.

Делегација општине Велика Плана на Зебрњаку

И на крају, Велика Плана је једина локална самоуправа из Србије која је на Видовдан, 28. јуна, на Газиместану, полагањем цвећа и паљењем свећа, одала почаст кнезу Лазару и његовим ратницима, учесницима Боја на Косову.

Насловна фотографија: Делегација Велике плане на челу са председником Скупштине Душаном Марићем ове године на Видовдан на Газиместану

Текст: Тамо далеко

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *