Vakcina za rak debelog creva i pankreasa

Naučnici su proizveli vakcinu koja bi mogla da pomogne u sprečavanju recidiva, odnosno ponovne pojave dva najsmrtonosnija raka u svetu. Radi se vakcini namenjenoj raku koji uzrokuje mutacija gena KRAS, a preliminarno istraživanje je testiralo njegove učinke kod ljudi sa rakom debelog creva i pankreasa.

Prvo istraživanje na ljudima otkrilo je da vakcina, koju je razvila kompanija Elicio Therapeutics, pokazuje potencijal za smanjenje rizika od recidiva kod 100 odsto pacijenata kojima je uklonjen tumor, ali još uvek u krvi imaju markere raka.

Naučnici koji su sproveli istraživanje rekli su za Dejli mejl da bi, iako su potrebne mnogo opsežnije studije kako bi se potvrdila učinkovitost leka, ova vakcina mogla da poboljša stopu preživljavanja kod raka debelog creva i raka pankreasa (čija stopa preživljavanja nakon pet godina iznosi samo 12,5 odsto).

Za razliku od drugih eksperimentalnih vakcina protiv raka u razvoju, ovo se ne treba prilagođavati svakom pacijentu, što ga čini dostupnijim i jeftinijim. Stručnjaci su testirali vakcinu na 25 pacijenata koji su imali rak gušterače ili debelog creva. Svima su hirurški odstranjeni tumori, ali su još uvek u krvi imali biomarkere raka, što dovodi do velikog rizika od povratka bolesti.

U vakcini se koriste dva peptida, G12D i G12R. Oni se vežu za albumin, protein u telu koji prenosi masne kiseline do limfnih čvorova. Albumin pomaže vakcini da putuje do limfnih čvorova, pri čemu aktivira imuni sistem. Ovo se razlikuje od drugih peptidnih vakcina, navodi Kasi, jer slične vakcine imaju zaobilazan put, odnosno putuju do organa kojima nisu potrebna i pritom se degradiraju.

Vakcina se prilikom tretmana ubrizgava u obe ruke i noge, odnosno daju se ukupno četiri injekcije nedeljno tokom perioda od četiri nedelje. Pacijenti su nastavili s ovim procesom, a zatim su pauzirali pre početka tromesečne revakcinacije. Faza revakcinacije je neophodna jer nakon nekog vremena slabi imunološki odgovor na vakcinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *