Snima se film o bombardovanju Srbije

U Beogradu je počelo snimanje novog  igranog filma reditelja, scenariste i producenta Gorana Radovanovića. Film Bauk bavi se NATO bombardovanjem Beograda 1999. godine i to iz vizure devetogodišnjeg dečaka, glavnog glumca Jakše Prpića. Ostali velikani filma su Vojin Ćetković, Miloš Biković, Kalina Kovačević i drugi.

Radovanović, koji potpisuje ostvarenja kao što su ,,Čekajući Handkea” i ,,Enklava“, rekao je da je prošlo više od dve decenije od NATO agresije i postoji dovoljna vremenska distanca da se ovoj temi pristupi otvoreno, hladne glave, ali i dalje sa velikom emocijom.

-Kao generacija koja je doživela bombardovanje dužni smo da ostavimo neki trag o tom događaju. Taj trag biće vredan, imaće istorijsku snagu jer smo svedoci vremena. Počinjemo danas, simbolično, na prvi dan bombardovanja, sećajući se naših žrtava i NATO agresije. Pratićemo geografsku i vremensku hronologiju, pa će se snimanje završiti početkom leta, kada je bio i kraj agresije – rekao je reditelj Goran Radovanović i dodao:

BAUK Nato Bombardovanje
U glavnim ulogama: Vojin Ćetković i Miloš Biković

-Ovo je i identitetska tema, jer je neraskidivo povezana za Kosovom i Metohijom, odnosno pokušajima da se ono na najagresivniji način ukloni ne samo iz života već i iz kolektivnog sećana našeg naroda.

Producentske kuća NAMA Film realizator je filmskog projekta Bauk, koga su podržali i Ministarstvo kulture i informisanja, Vojska Srbije i Filmski centar Srbije, a realizuje se u koprodukciji sa Archangel Digital Studios (Srbija) i Mosfilm (Rusija). Na nastanku filma sarađuju proslavljeni ruski direktor fotografije Vladislav Opeljants (poznat po saradnji sa Nikitom Mihalkovim), scenograf Vladislav Lašić, kostimografkinja Katarina Ciglić. Direktor filma je Mladen Petrović, a u glavnoj ulozi, kao devetogodišnji dečak Sava, pojavljuje se Jakša Prpić.

Glavne uloge, osim dečaka Jakše Prpića, igraju makedonska glumica Sara Klimoska i Vojin Ćetković u ulozi sveštenika. U ekipi su još i Branka Šelić, Marija Jakšić, Gordana Gadžić, Kalina Kovačević… i Miloš Biković kao otac dečaka.

-Snimanje će trajati dva meseca, snimamo najviše u Beogradu i okolini, druge lokacije su Mali Zvornik, okolina Vršca, Deliblatska peščara, Ljubičevski most, Ribarići… Idemo istok, zapad, sever, jug – našalio se reditelj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *