EU u Srbiji „našla“ samo mrke medvede

Čitavu polemiku pokrenula je objava na zvaničnim stranicama Evropske komisije na društvenim mrežama.Reč je o edukativnom sadržaju, tačnije o ilustrovanoj mapi, gde se na svakoj zemlji Evrope nalaze ucrtani simboli sa njenim kulturnim, istorijskim i prirodnim znamenitostima.

Ono što je najneobičnije jeste činjenica da Srbija ima najmanje jedinki mrkog medveda od svih zemalja u regionu, a mnogo poznatije po ovoj životinji su Crna Gora, BiH, Bugarska i Severna Makedonija.

Iako su zemlje članice EU na mapi označene i zastavom, za razliku od ne-EU zemalja, ipak se čini da su se autori mape više potrudili kada su ilustrovali Tursku, Ukrajinu i Rusiju.

Takođe problematično, sudeći po reakcijama, bilo je to što je u opisu navedeno da je sadržaj edukativnog karaktera.

“U duhu sutrašnjeg Dana mladih, igramo igru. Da li možete da nađete sve ikonice na mapi? Prelepo, raznovrsno i toliko toga može da se otkrije! Istražite Evropu sa ovom ilustraovanom mapom iz EU kutka za učenje”, navodi se u opisu objave.

Upravo to izazvalo je niz oštrih i nimalo pohvalnih komentara na račun, kako mape, tako i Evropske komisije.

“Veoma dobar izvor za učenje – učenje o rasizmu”, “Najgora prezentacija EU. Svaka čast na učvršćivanju najelementarnijih stereotipa”, “Lep podsetnik kako nas EU vidi, ili nas ne vidi”, ” Zapravo, smatram da je to što se nas vide kao divlje kompliment. Znači da smo neuprljani i neiskvareni”, “Zapadni elitizam u svom najboljem izdanju”, bili su samo neki od komentara.

Jedan korisnik napisao je: “Кako se usuđujete da prikazujete zemlje koje nisu članice EU kao neke prazne pustinje bez ikakvog kulturnog nasleđa? Bilo bi prikladnije da ga ostavite prazno. I čini se da zemlje EU imaju kao glavno nasleđe uglavnom hrišćanske katedrale? Кako se usuđuješ da koristiš reč „raznolik“ ovde? Da ne govorim koliko je ovo neobrazovno. Кao da prikažete Tunis na prilično rasistički način, postavite hrvatsku zastavu usred Bosne (mi smo već ratovali oko toga, znate?), učinite da Srbija izgleda kao da tamo niko ne živi osim medveda? Razočaravajuće.”

Još jedna zanimljivost koja može lako izazvati i osudu Grčke, jeste antički makedonski vojnik na mapi Severne Makedonije. Mnogo bolje nije prošla ni Albanija, koja je označena nekakvim nedefinisanim planinskim naseljem, ili Bosna i Hercegovina koja je praktično potpala pod mapu Hrvatske!

Izvor: Serbian Times

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *