U Trebinje stigli Draganini „Vezovi“ iz Amerike

Akademska slikarka Dragana Crnjak, umjetnica iz Doboja koja živi i radi u Americi, predstavila se trebinjskoj publici izložbom crteža na zidu pod nazivom „Vezovi“.

Zmijanjski vez, jednan od najspecifičnijih vezova sa prostora BiH i ujedno prvi element sa našeg podneblja upisan na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, poslužio je autorki Dragani Crnjak kao inspiracija za nastanak ovog crteža. Crtež je osmišljen prije dolaska u Trebinje, a definisan je u odnosu na galeriju Kulturnog centra. Zmijanjski vez, prema riječima autorke, poslužio joj je kao inspiracija zbog savršene geometrije i vizuelne organizacije.

„Ovo je definitivno jedan savremeni pristup Zmijanjskom vezu, ali ne da bih ja osavremenjivala taj vez, nego upravo zato što on već ima savremenu dimenziju. Mene je privuklo striktno pravilo izrade i besprekorna tamnoplava geometrija. Pedantan i struktuiran pristup toj geometriji je jako savremen ali, u isto vrijeme, ima i nevjerovatnu kreativnu širinu i fleksibilnost. Kada pogledamo originale tih starih vezova, vidimo da su ljudi, odnosno žene, pri njihovoj izradi imale svoju ličnu slobodu kako da taj vez koriste“, navela je Dragana Crnjak.

Crtež je rađen u tehnici kompresovanog uglja radi intenziteta i kontrasta, te naglašava i svjetlost i sjenku.

„Prva faza je crtanje šeme na papirima i onda se svi ti oblici izrežu da bi se postigla njihova oštrina. Slijedi nanošenje uglja i finalna faza je povlačenje četkom da bi se sjenke naglasile u svojim oblicima. Tako da je taj trodimenzionalni efekat, u stvari, taj pokret koji je, u neku ruku, apsurdan jer nešto što je statično naglašava se kao da je u nekom procesu formiranja ili, možda, raspadanja ili gradnje – kako ko hoće da vidi“, istakla je autorka.

Posmatrajući „Vezove“ uočavamo ponavljanje i geometriju, vidi se ornament koji je iskidan, pa dijelovi naglašavaju pokret i ideju vremena.

„Tu je crtež ispred nas i nikad se više neće ponoviti. Samo je u ovom prostoru i ovom vremenu, zahtijeva prisutnost posmatrača. Meni je, upravo, taj lični, fizički doživljaj i prisutnost tog rada – tu, sad, u ovom vremenu, ono što me inspiriše“, dodala je Crnjak.

Izložba „Vezovi“ organizovana je u okviru manifestacije „Trebinjsko kulturno ljeto“.

Tekst: Duška Đajić/foto: Jovan Vidaković

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *