U Mosu prikazan film „Logor smrti u Karašjoku“

U norveškom gradu Mos večeras se orila pesma „Tamo daleko“ a potom prikazan film „Logor smrti u Karašjoku“ uz prisustvo zvaničnika norveških vlasti, Republike Srbije i predstavnika Srpske pravoslavne crkve sv. Vasilije Ostrośki. Dvorana bioskopa Oden bila puna predivne publike, koja je došla da pogleda potresno ostvarenje producenta Branka Dimovića Dimeskog i režisera Kjetila Palmkvista, za koji je muziku komponovao devetogodišnji Andrej Stojanović.

Film je snimljen, uz svesrdnu pomoć istoričara Knuta Flovika Toresena, u znak sećanja na stradale Srbe za vreme Drugog svetskog rata u norveškim logorima. Samo iz Niša u ovoj skandinavskoj zemlji kao robovi je dovedeo oko 600 Srba, a većina njih nije preživela ove logore smrti, među kojima je bio i onaj u Karašjoku. Film je sniman skoro dve godine na više lokacija u Srbiji kao i Norveškoj, a u njemu se svedočenja potomaka zabeležena u Beogradu, Omoljici kod Pančeva, Sremskoj Mitrovici, Gornjem Milanovacu, Kragujevacu, Nišu i na Kosovu i Metohiji.

Слика може припадати 3 особе, људи стоје и у затвореном

Jedan od aktera u filmu Mari Jonsen, kao devojčica od devet godina, hranila je iznemogle srpske logoraše rizikujući na taj način svoj život.

Za vreme Drugog svetskog rata, u logore u Norveškoj poslato je 4.049 logoraša iz tadašnje Jugoslavije. Njih 2.398 se nikada nije vratilo svojim kućama, a najveći broj njih, čak 95 odsto bili su Srbi.

Слика може припадати 6 особа, људи стоје и у затвореном

-Ono što predstavlja najvažniji deo ovog događaja pored projekcije filma jeste da će se po prvi put prikazati film koji iznosi istinu o stradanju Srba njih više od 95 posto od ukupnog broja stradalih. Najmalađi među njima imao je samo 12 godina. Dobro je da ljudi na zapadu vide koliko je stradanje srpskog naroda bilo i da se istina otrgne od zaborava – rekao nam je uoči premijere producent Branko Dimović Dimeski.

Posle Norveške u planu su i premijere u Nišu, Beogradu, Oslu, Gračanici, Stokholmu, Švajcarskoj, a filmska ekipa već razmišlja o snimanju drugog dela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *