Црква једини сведок злочина у Придворици

Придворица, село које се налази у Борчу, у гатачкој општини, рана која не може да зацијели и има симболичну важност за Гачане и цијелу Херцеговину. Злочин у Придворици специфичан је по томе што није било свједока јер су побијени сви становници, осим оних којих се нису ту затекли.

Фотографија корисника Михољски збор- одбор Требиње
Обновљена црква у Придворици  (Фото: Илија Руњевац)

На православни Божић, 7. јануара 1942. године, усташе су на превару похватале цијело становништво и на најсвирепији начин убијале дјецу, жене и старце.

Придворица је село којег нема, па се све приче причају из архива и предања, а само рушевине зарасле у шибље свједоче да је ту некада било живота. Нема ко да их обнавља.

Хроничар ратних дешавања у Херцеговини, историчар Саво Скоко у својој књизи „Крваво коло Херцеговачко 1941-1942.“, описујући стравичан злочин у Придворици, написао је да су злочинци прво комплетно становништво повезали, а потом, након стравичног мучења и мрцварења, поклали или убили тупим предметима: кочевима, придругама, лопатама и сјекирама.

Након ликвидације свих одраслих мушкараца, млађе жене и дјевојке су натјеране да покупе унакажене лешеве очева, мужева и браће, који су лежали у локвама крви, а потом су силоване, па затворене у шталу и запаљене са дјецом, мајкама, бабама и свекрвама.

Скоко је у књизи написао да је мало стратишта у Херцеговини са којих нико није успио да побјегне као што је то случај у Придворици.

„Не постоје аутентична свједочанства жртава о злочину. Већ само његови крвави трагови и оскудни подаци које су дала двојица учесника у том злочину органима Државне безбједности у Гацку, на основу којих је и написан овај текст“, наводи се у књизи.

Свих 150 учесника у овом монстроузном злочину одликовано је Указом поглавника Независне Државе Хрватске Анте Павелића златним, сребрним и бронзаним колајнама за храброст.

Да би се о Придворици говорило и подсјећало на истину, Клуб Гачана у Београду званично је покренуо иницијативу и сачинио студију да Придворица буде проглашена за спомен-комплекс. Успомену на жртве у Придворици и неми сведок у селу које више не постоји чува обновљена црква. О покољу у Придворици Телевизија Републике Српске снимила је документарни филм. Погледајте:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *