U Čikagu osnovano Srpsko dramsko pozorište

Igor Obradović, upravnik Srpskog pozorišta

Srpsko dramsko pozorište, koje već broji više od 50 glumaca, amatera, osnovano je u Čikagu pri Crkvi Svetog Nikole, u okviru novog Sportsko-kulturnog centra „Nikola Tesla“. Najmlađi članovi tog teatra za jesen pripremaju predstave „Kako su postale ružne reči“ Duška Radovića i jednu specijalno za njih napisanu – „Ko se zadnji smeje“.

Upravnik pozorišta Igor Obradović napominje da je osnivanje Srpskog dramskog pozorišta sjajna vest za zajednicu koju predstavlja.

„Verujemo da naša zajednica u Čikagu i SAD, stvaranjem Srpskog dramskog pozorišta nije dobila samo još jedno pozorište već instituciju koja će promovisati srpsku kulturu, čuvati tradiciju, jezik i raditi na povezivanju naših organizacija iz matice i rasejanja“, naveo je za Tanjug Obradović koji je izrazio uverenje da će Čikago zahvaljujući imanju koje je srpska crkva kupila u Lajonsu, imati savremenu scenu na kojoj će se izvoditi predstave za pamćenje.

Obradović je glavni glumac u krakometražnom filmu „Sladoled“, prikazanom na više od 20 festivala u SAD i Evropi. Premijera tog ostvarenja u Srbiji biće na Karlovci film festivalu 12. avgusta.

On kaže da su želeli da pokrenu pozorište koje će tinejdžere podstaći da uče srpski, jer je primetno da im nivo znanja opada kada krenu u školu i počnu više da govore engleski.

„Posebno me raduje što mnogi od njih raspust koriste da vežbajući tekst uče srpski i što su mi poslali snimke kako se pripremaju za predstavu ‘Ko se zadnji smeje’  čak i tokom obilaska stadiona u Majamiju na kojem Novak pobeđuje, ali i sa vožnje kvadova u Srbiji“, naveo je on i dodao da im je želja i da sarađuju sa pozorištima iz Čikaga i Kanade i da zajednički organizuju Dane srpskog pozorišta gde bi se svaki teatar predstavio bar sa jednom predstavom.

Naglašava da pozorište nisu osnovali samo kao novi vid ‘zabave’ već da uz ozbiljan rad naprave rezultate. Namera im je, kaže, da predstave koje pripreme pokažu i deci širom SAD, Srbije, Republike Srpske ali i da budu domaćini pozorištima iz Srbije, našeg regiona i iz šire dijaspore.

„Postavljanjem pozorišnih komada decu želimo da na drugačiji način inspirišemo da poboljšaju znanje i da to što nauče prenesu na vršnjake“, naveo je Obradović i podsetio na značaj negovanja srpskog indentiteta, ali i na činjenicu da je i predsednik Srbije i nedavno apelovao na decu iz regiona da neguju srpski i uče „ćirilično pismo“.

Dodao je da ga raduje što su objedinili dečje i pozorište za odrasle, i što su se i naši ljudi i iz okoline Čikaga, a ima ih iz svih krajeva Srbije, od Vojdvodine do Kosova i Metohije, Republike Srpske, Crne Gore, aktivno uključili u sve aktivnosti Sportsko-kulturnog centra Nikola Tesla, koje su besplatne, i gde je svako ko želi dobrodošao.

„Važno nam je i to što već imamo i naš komad ‘Ko se zadnji smeje’ koji je specijalno za naše pozorište napisala Silvija Otašević iz Majamija, dobitinica prve nagrade Matice iseljenika za dečju književnost Rastko Petrović, ustanovljene povodom sedam decenija rada te veoma važne institucije. Otašević je dobitnica i dva Dositejeva pera, o kojem odlučuju beogradski đaci koji su dve njene knjige „Olimpijski san“ i „Plurkini musketari“ poroglasili za najbolje“, naveo je Obradović i dodao da je ona dobitinica i Zlatne značke kulturno prosvetne zajednice Srbije.

Predstava „Ko se zadnji smeje“ protkana je srpskom tradicijom ali i najsjajnijim činjenicama srpsko-američke istorije.  Obradović naglašava da će predstava publiku nasmejati i na trenutke emotivno dirnuti, i pokazati im da prave vrednosti uvek pobeđuju.

„Predstava će biti izvođena uz moralnu podršku Uprave za sardanju sa dijasporom i Srbima u regionu„, kazao je Obradović.

Važna stvar koju pripremaju je, kako kaže i komedija „Dupljaci“ po tekstu Dragiše Kašikovića, jednog od najznačajnijih stvaralaca u dijaspori. Kako kaže, radiće i na tekstu osnivača Tesline naučne fondacije Nikole Lončara, kako bi priču o jednom od njavećih izumitelja koje je svet ikada imao, prijateljima širom SAD ispirčali na poseban način.

Silvija Otašević pisac za decu

„Dodatna lepota našeg pozorišta je u tome što deca i roditelji imaju šansu da se nađu u istoj predstavi, kao što je bio slučaj u filmu ‘Sladoled’, gde sam kadar delio sa ćerkom Anđelinom“ kaže Obradović i podseća da je „Sladoled“ uz  film „Banović Strahinja“ otvorio i Dane srpske dijaspore koje je organizovala Ambasada Srbije u Vašingtonu.

Dodao je da u cilju njihove zajedničke misije očuvanja i promocije ćirilice Silvija Otašević upravo završava i „Vukovu ćiriličnu barku“.

„Otašević je pokrenula besplatni sajt ‘Caka za đaka’ – kreativnu prečicu za očajne male pisce, kako im srce nikada visse ne bi zadrhtalo pred praznim papirom, a koja će ih u četiri jednostavna koraka naučiti kako da napišu sastav kada zataji primena opštih pravila kao što su uvod, razrada i zaključak“, rekao je on i dodao da taj model najmladje vodi do cilja kroz reči i priče o svakodnevnim porodičnim zavrzlamama, a koje je obogatila asocijacijama na najveće pomorce, prvu ženu koja je preletela Atlantik i druge velike podvige koji deci pokazuju da je sve moguće ako se želi“, kaže Obradović.

Naslovna fotografija: Mladi članovi Srpskog dramskog pozorišta iz Čikaga

Fotografije: Privatna arhiva Igora Obradovića i Silvije Otašević

Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *