У Аргентини умро најстарији Србин из Црне Горе

На Илиндан, 2. августа 2020. године у Венадо Туерту уснуо је у Господу Митар Гвозденовић, велики трудбеник на пољу очувања српске православне вјере и Цркве Христове, међу црногорским досељеницима у Јужну Америку.

Митар Гвозденовић (10. октобар 1921 – 2. август 2020) рођен је у Глухом Долу (црмничка Нахија, Црна Гора) од угледних родитеља, оца Мила и мајке Иване, рођене Поповић. Из економских разлога, 1930. породица је емигрирала у Аргентину која је почетком 20. вијека била „обећана земља“ у процесу индустријализације.
Настанивши се у провинцији Санта Фе, у близини града Венадо Туерто, Гвозденовићи одмах отпочињу са окупљањем наших исељеника, претежно из Црне Горе и Боке, и настоје да очувају традиционалне вриједности и обичаје, што није било нимало лако будући да су живјели далеко једни од других и није било никаквог институционалног старања о нашим исељеницима. То је нарочито уродило плодом оснивањем југословенског центра, чији је дугогодишњи предсједник био управо ђед Митар.

Градња и одржавање Храма је изискивала заиста надљудске напоре да од потпуно осиромашеног, изгладњелог, отуђеног народа, препуштеног самима себи, никне богомоља у част Архистратига небесних сила. Ђед Митар се до последњег свог даха старао о украшавању Храма Архангела и унапређењу црквеног живота. Будући старац који је зашао у деведесете и даље се бринуо о Храму. Од Митрополита Амфилохија је тражио звоно за цркву. Када му је Митрополит Амфилохије и донио звоно из Русије његовој срећи није било краја. Нека звук тог звона и даље радује његову душу.

Представио се у Господу на Илиндан, а сјутрадан је након опијела које је служио надлежни парох отац Миленко Ралевић прочитан телеграм саучешћа Митрополита Амфилохија и Владике Кирила и пренесене су молитве свештенства и монаштва, који овога пута нијесу били у могућности да присуствују опијелу због пандемије.

Најстаријем Црногорцу, Србину, Аргентинцу, ђеду и брату у Христу, неуморном градитељу светиње и поносу рода нашега нека је слава и вјечан спомен, и нека Васкрсли Христос прихвати душу његову у Своје наручје молитвама Св. Архангела Михаила, Светог пророка Илије и свих светих!

Свештеник Миленко Ралевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *