Тесла путоказ за младе широм света

tesla-soba
Соба у којој је живео и умро Никола Тесла
Tesla-Milovan-Matić
НАЈБОЉИ ПОЗНАВАЛАЦ ТЕСЛЕ: Милован Митић
tesla-pauza
Са Конференције у Њујоркеру посвећене Тесли
tesla-izložba
Никола Лончар, председник Фондације Никола Тесла

У њујоршком хотелу „Њујоркер“ одржана је Конференција посвећена Николи Тесли, у организацији Тесла научне фондације из Филаделфије.
У хотелу Њујоркер Тесла је провео последње године свог живота. Соба 3327 на 33 спрату хотела, била је соба у којој се одмарао и спавао, а суседна 3328 била је практично његов радни кабинет. Српски геније умро је на Божић, 7. јануара 1943. године.
Конференције, које се одржавају сваког јануара, су прилика и да се чују речи незваничног архивара „Њујоркера“ Джозефа Кинија који је последњих деценија водио посетиоце кроз Теслин боравак у хотелу од 1933. до 1943. године.
„Скоро да нема дана да неко не дође и затражи да види собу 3327 и 3328 на 33 спрату, где је живео Тесла. Једна је била спаваћа, а друга радна. Хотелски живот је изабрао да не би бринуо о сређивању куће, прању одеће, спремању оброка а захваљујући томе драгоцено време могао је да посвети остварењу својих научних циљева. ’Њујоркер‘ је изабрао зато што је био близу његове лабораторије али и зато што је то био хотел са најсавременијим технолошким решењима тога доба, о чему је било писано на четири стране магазина ’Популарна наука‘ 1930. године“, говорио је Кини.
На овогодишњој конференцији говорило је преко 20 учесника из САД, Канаде, Србије, Мексика, Аустралије и Хрватске. Радно заседање отворила је генерални конзул Србије у Њујорку Мирјана Живковић. Говорила је о значају Николе Тесле у науци за човечанство и за српски народ.
Међу учесницима скупа били су и професорка из Филаделфије Ешли Редферн, вођа пројекта изучавања Николе Тесле у основним школама у Америци, некадашњи директор Културног центра у Њујорку Милоје Поповић, мексички композитор и диригент Алејандро Санчез Наварро.
Милован Матић, један од најбољих познавалаца Теслиног живота, до сада објавио 20 књига о Тесли, а једна од њих биће у редовном наставном програму школе у Аризони.
-Тесла је у ’Њујоркеру‘ живео последњих десет година и ту је напустио овоземаљски живот на Божић 1943. Зато нам је тај хотел место окупљања сваког јануара. Скуп је припрема за Тесла Фест планиран за јануар 2020. у ’Њујоркеру‘ и у јулу 2019. у Београду“ – рекао је председник Фондације Никола Лончар.
Према речима Лончара, Фондација се залаже да се Теслин живот, успеси и његова ванвременска филозофија учине доступним младима широм света, како би се инспирисали да делају у Теслином духу за добробит човечанства. Лончар је додао да Фондација ради и на томе да једна школа у Филаделфији понесе име једног од њавећих умова цивилизације Николе Тесле.
У оквиру програма Конференције 2015. у холу тог историјског хотела постављена је биста Николе Тесле. Конференцији у хотелу Њујоркер присуствовала је и Наташа Цвијовић ПР са Факултета техничких наука у Чачку, која у Нјујорку борави у приватној посети. Била је то добра прилика да са представницима научне фондације Тесла успостави контакт и направи прелиминарне договоре око укључивања ФТН у програме посвећене сећању на великог српског и светског научника.
-Са организатором Конференције и председником Теслине фондације из Филаделфије договорено је да манифестација поводом обележавања дана Теслиног рођења 10. јул буде одржана на ФТН у Чачку. Планирано је да скуп садржи више сегмената: сегмент са аспекта научног доприноса Николе Тесле, сегмент посвећен студентима и њиховим активностима на тему: Тесла – јуче, данас, сутра. Такодје, планиран је сегмент са садржајима намењеним најмлађима, биће изложени бројни експонати и изведени експерименти у којима ће учествовати најмлађи – највила је Наташа Цвијовић.

tesla--inspiracija-umetnika
ТЕСЛА ВЕЧИТА ИНСПИРАЦИЈА: Радови Богдана Мишчевића

Она је истакла да ће Дани Тесле на ФТН имати подршку како фондације која је организовала скуп у Њујорку тако и других организација и институција из Србије и других држава.

-Очекује се да на скупу у Чачку учествују научници, књижевници који се баве животом Тесле, сликари, музичари којима је његов рад био инспирација за стваралаштво. Наравно све детаље скупа на ФТН у Чачку утврдиће руководство факултета и Наставно-научно веће – каже Наташа Цвијовић.
Никола Тесла је стална инспирација уметника, како књижевника тако и сликара, па је тако било и овога пута. Своје радове у холу хотела Њјоркер на овогодишњој конференцији изложио је Богдан Мишчевић.

Насловна фотографија: Мирјана Живковић, генерални конзул Србије у Њујорку на отврању Конференције

 

Извештавање са овог скупа део је пројекта о српској заједници у Америци који је помогла Управа за сарадњу са дијспором и Србима у региону Министарства сшпољних послова Владе Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *