Данци хвале Констракту: „Лудило“ има смисла!

Допринос Србије овогодишњој Евровизији крије дубљу, скривену поруку

Портал државне данске телевизије ДР у опширном тексту под насловом „Звезда Евровизије пере руке и пева о коси Меган Маркл, али „лудило“ има смисла“, пише на врло коректан начин о наступу и порукама Констракте, српске представнице на Евровизији. Текст преносимо у целини:

„Ретко се нешто спасава када се Евровизија котрља по екрану. Током година, све од пољских млекарица, руских бака и мушкараца у точковима за хрчке ушло је на бину Евровизије.

Али када је Србија изашла на сцену у четвртак увече на другом овогодишњем полуфиналу Евровизије, понели су са собом нешто скромније реквизите: умиваоник, сапун за руке и пешкир.

Са умиваоником у крилу, уметница Констракта је певала кроз српски прилог „In corpore sano” док је прала и сушила руке. Представа која је код куће у дневним собама вероватно изазвала подигнуте обрве, али која заправо крије озбиљну и озбиљну поруку.

Песма, која се у четвртак пласирала у суботње велико финале Евровизије, критика је друштва, за које Констракта верује да је превише фокусирано на здравље.

–Живимо у друштву у коме се здравље сматра најважнијим и постало је нешто на шта трошимо огромне суме. О нашем здрављу се говори као о нечему над чиме сами имамо пуну контролу ако само радимо праве ствари, купујемо праве производе, пратимо најновије трендове и тако даље. Морамо бити здрави, а то ствара притисак који нас оставља у страху – рекла је Констракта српским медијима.
Упркос седници на бини, која може збуњујуће да личи на кампању за хигијенски савет Данске управе за здравство и лекове, Констракта је демантовала да је песма о корона вирусу.

-Већ сам размишљао о проблемима у вези са нашим односом са здравственим системом , али корона је само нагласила да нам је здравље на првом месту – каже Констракта.

Певање о коси Меган Маркл

Наслов српске евровизијске песме „In corpore sano“ је латински и значи „Здраво тело“, док се остатак песме изводи на матерњем српском језику. Међутим, две речи су вероватно још увек натерале и оне ТВ гледаоце који најмање познају језике да наћуле уши. У првом стиху Констракта помиње бившу холивудску глумицу Меган Маркл, која се 2018. удала за британског принца Харија. „Која је тајна косе Меган Маркл? Мислим да је у питању много влаге“, пева Констракта на српском у уводу песме.

-Не ради се конкретно о Меган, али она је део онога на шта се фокусирам, на негу. Заправо постоје чланци о тајни њене здраве косе, али ако их прочитате, нема готово ништа – објашњава Констракта. – Дакле, није реч о Меган, већ о медијима, пуним текстова који обећавају здравље и благостање, ако само следимо неке посебне трикове и купимо оно што нам нуде.

У песми Констракта, чије је право име Ана Ђурић, пева о разним физичким симптомима и шта би они могли да значе: Пруге испод очију могу бити знак проблема са јетром, а можда су испуцале усне знак проблема са слезином?  Ове редове је неколицина протумачила као коментар како ми, у потрази за здравим телом, заборављамо да пазимо на поремећаје који нам не дају физичке симптоме: проблеме са менталним здрављем.

Други читају рефрен песме, у којој се налази стих „уметница мора бити здрав“, као критику српског здравственог система. То је зато што је одговорност послодавца да осигура здравствено осигурање за своје запослене, а проблем независних музичара попут Констракте, која нема послодавца да плати осигурање.

–Моја лична историја није битна, али је тачно да немам здравствено осигурање јер га држава не нуди уметницима. Тако смо невидљиви и питам се ко да брине о мени – истиче Констракта. – Плаћамо из свог џепа јер је национални здравствени систем толико дефицитаран и чини здравље све скупљим и недоступнијим. Не може свако то да приушти.

Констракта пева о коси Меган Маркл
Може да изненади највишим местом
Постоје индиције да је Констракина порука заокупила европске телевизијске гледаоце. Уочи суботњег финала, Србија је у доброј позицији код кладионица, где у време писања неки предвиђају чак и шесто место у финалу.А ако питате Сајмона Фалка, који је велики љубитељ Евровизије и чак је гледао овогодишње емисије уживо у Торину, онда ће Констракта и њен умиваоник вероватно добро проћи у суботу.
-Не мислим да може да победи, јер је ипак превише чудно. Али то би могло бити изненађење у првих десет. Пљесак у песми – да има једну ствар коју људи памте – једноставно функционише, а мислим да ће се то десити у суботу – каже Сајмон Фолк, који је и новинар навијачког медија „Добро вече Европо“.– Констракта заиста добро продаје свој пакет, а у дворани за полуфинале осећало се да су људи заиста на окупу, тако да је позиција првих десет на дохват руке.
Србија и Констракта, међутим, стижу у борбу до циља. Реп група из Украјине остаје изразити фаворит за победу на овогодишњем такмичењу, док се предвиђају да ће Италија, Шведска и Велика Британија такође имати добре шансе.  Ко ће трчати са пехаром биће одлучено у суботу, где се финале може видети уживо на ДР1 и на ДРТВ од 21 час“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *