Владимиру Табашевићу Нинова награда

Владимир Табашевић из Београда добитник је овогодишње Нинове награде за књигу „Заблуда Светог Себастијана „, саопштио је данас жири.
Табашевић је 65. добитник Нинове награде, а одлуку је донео жири који је радио у саставу Тамара Крстић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и председник жирија Зоран Пауновић.
У најужем избору за 65. Нинову награду били су и романи: „Прекасно“ Бранке Криловић, „Одустајање“ Јелене Ленголд, „Ухвати зеца“ Лане Басташић, „Десети живот“ Саше Савановић и „Београдски трио“ Горана Марковића.
Претходни лауреат НИН-ове награде је Дејан Атанацковић за роман „Лузитанија“.
Овогодишњи добитник НИН-ове награде Владимир Табашевић је рођен 1986. у Мостару под пуним именом Бошњак Табашевић Владимир. Студирао је филозофију у Београду.
Објавио је књиге поезије „Коагулум“ (2010), „Трагус“ (2011), „Кундак“ (2012), „Хрватски кундак“ (2014). Заступљен је у прегледима и изборима савремене поезије: „Простори и фигуре“ (Службени гласник, 2013), „Рестарт“ (Дом културе студентски град, 2014), „Троје“(Самиздат, Б92, 2016).
Нјегов први роман „Тихо тече Мисисипи“ (Студио Знак, 2015) штампан је самостално и нашао се у ужем избору за НИН-ову награду. Оснивач је и један од уредника интернет часописа Презупч, који се бави питањем класних односа у друштву.
Добитник је регионалне награде за причу „Рат“, у оквиру Бибер фестивала и награде „Мирко Ковач“ за најбољу књигу младог аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *