Светски медији о Теслиним писмима Пупину

Бројни светски медији пренели су вест да је Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ недавно објавило, два писма које је написао српски геније Никола Тресла, о чему је недавно писао и портал „Тамо далеко“.

Из Адлигата су за агенцију АП изјавили да су недавно добили писма од колекционара и потврдили њихову аутентичност из више извора. Дана 28. децембра 1934. и 12. јануара 1935. писма су послата тадашњем југословенском конзулу у САД Радоју Јанковићу, пренео је Нјујорк тајмс.
„Ово је први пут да јавност има потпун и слободан приступ овој документацији“, рекао је Виктор Лазић из Адлигата.

Он је објаснио да се знало да писма постоје, али да им се 20 година није могло ући у траг, наводи Вашингтон пост. Написана на ћирилици, писма откривају Теслине везе са другим значајним српским проналазачем Михајлом Пупином, рекао је Лазић.
Тесла је најпознатији по развоју наизменичне струје која је допринела дистрибуцији електрчне енергије на великим удаљеностима, наводе агенције. Експериментисао је са рендгенском и радио технологијом, радећи у ривалству са Томасом Едисоном. Произвођач аутомобила „Тесла“ добио је је име по њему, пренео је Чикаго трибјун.
Етнички Србин, рођен је 1856. године у аустријском царству, данашњој Хрватској, Тесла је већи део свог живота провео у иностранству, радећи у Будимпешти и Паризу пре емиграције у САД 1884. године, пренео је Еј-Би-Си њуз.
У Београду, Музеј Николе Тесле одаје признање наслеђу овог научника и у њему је изложен широк спектар личних ствари, десетине хиљада докумената и награда, објавио је Дејли мејл. Кустоскиња Милица Кеслар рекла је да музејски архив укључује и нацрте недавно објављених писама.
„Једина разлика је у томе што су они писани оловком и садрже Теслине примедбе и белешке“, рекла је Кеслар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *