И у Луганску почаст жртавма злочина НАТО

Телемост са становницима Србије, посвећен 20. годишњици од почетка НАТО агресије, одржан је у српском културном центру Милош Црњански при Луганском националном универзитету Владимир Дал, саопштила је прес служба универзитета.
Догађају су присуствовали заменик министра спољних послова ЛНР Ана Сорока, заменик председника одбора за међународне односе, комуникације, информациону политику и масовне комуникације Народног савета ЛНР Јуриј Јуров, председник српске јавне организације „Славјаносербија“ Олга Милуновић, те представници јавних организација и студенти ЛНУ.
„Данас смо се окупили како бисмо обележили оно што се догодило у Београду 24. марта 1999. године – НАТО авиони су бомбардовали град. А ми знамо какву је тугу изазвало ово бомбардовање – гинули су мирни људи“, присетио се вршилац дужности ректора Виктор Рјабичев.
Учесници су одали почаст минутом ћутње у знак сећања на жртве НАТО агресије, те гледали одломке из документарних филмова о историји и узроцима агресије НАТО-а на Србе. Јуров је навео паралеле између догађаја из 1999. и тренутне ситуације у Донбасу.
„Веома је симболично да су за време страшних догађаја наши добровољци били у Југославији. Хвала нашој браћи Србима који нас подржавају овде. Двадесет година од почетка бомбардовања Југославије и пет година до руског пролећа. Желим да верујем да ће руско пролеће прерасти у пролеће словенских народа, што ће неизбежно довести до победе над силама зла“, нагласио је Јуров.
Олга Милуновић рекла је да да јед током 78 дана страха и патње било много жртава и истакла да се сада појавило много случајева онколошких болести које су повезане са бомбардовањем.
Учесници су такође гледали документарни филм „Косовски крај. Осуђени на изгнанство“.
„Видели смо данас да нисмо први који су подвргнути неразумној агресији од оних који себе сматрају јачима. И морамо помагати једни другима, држати се заједно. Украјина је такође слаба, Да није било подршке Запада, а посебно Сједињених Држава, ово (оружани сукоб у Донбасу) не би постојало“, рекао је студент треће године Института за филозофију и друштвено-политичке науке, Данијел Сундуков.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *