Novakova šansa za istorijsku pobedu

Piše: Predrag Savić, advokat i pisac

Šanse Novaka Đokovića da po drug dobije državu Australiju i to na „njenom terenu“ pred njenim sudovima rapidno su porasle. Posle nečuvenog, ostrašćenog i sumanitog progona od strane Vlade Australije, praćenog stravičnom medijskom hajkom. O Novakovoj vizi odlučivaće tročlano veće (panel) Saveznog suda u Kamberi.

Da su ulozi podignuti na enormno visok nivo dokazuje i činjeca da će tim većem predsedavati vrhovni sudija Džejms Alsop, pravna „gromada“ koja je reformator australijskog sudstva i zastupnik teorije o slobodnom pristupu pravdi i jednakosti stranki. Pred takvim Alsopovim većem Novakovi advokati moraju da podnesu zahtev za privremene mere (eng. injunction) koje se odnose na zabranu deportovanja i pritvaranja. Da bi u tome uspeli moraju da dokažu „da postoji ozbiljan (sporan) i vredan slučaj za suđenje. Zatim moraju da dokažu da može nastupiti šteta po Novaka, koji je više nego evidentno ugrožen ne samo u smislu profesionalne sportske karijere već i na ljudskom, ekonomskom planu i polju ostvarivanja osnovnih ljudskih sloboda i prava.

Postoji više stvari koje mogu da raduju Novaka Đokovića pred ključno saslušanje pred Saveznim sudom Australije, koje je na programu večeras od 23.30 časova po srednjeevropskom vremenu.

Prva je činjenica da su advokati srpskog tenisera uspeli da se izbore za tročlano sudsko veće u ovom slučaju. Novakovi zastupnici Pol Holdenson i Nik Vud zatražili su da odluku u ovom predmetu donese tročlano sudsko veće, ali njihov kolega sa druge strane Stiven Lojd nije pristao na to. Oni su to zahtevali kako bi se proces znatno ubrzao. Sa odlukom tročlanog veća izostaje mogućnost žalbe koja postoji u slučaju kada odlučuje sudija pojedinac. Iz prakse se zna da je panel sudija s aspekta slobodnog, zakonitog tj. fer suđenja mnogo povoljniji slučaj nego kada sudi sudija pojedinac. Zna se da kod suđenja u veću postoji manja šansa uticaja i pritisaka na sudije. One su slobodnije i rasterećenije, svesne da dele odgovornost i da kolektivno odlučuju, što sam pomenuo  i obrazložio komentarišući u studiju  TV Tanjuga prelinarno ročište  pred sudom u Kamberi.

Druga dobra stvar je, što će suđenje voditi vrhovni sudija Džejmsom Alsopom, kao predsedavajućem. U veću će još biti sudije Entoni Besanko i Dejvid O’Kalahan.

Onoga trenutka kada je ministar Hok odlučio da Đokovića i po drugi put deportuje preuzeo je veliki rizik, koji je postao još veći kad se predmet našao u rukama vrhovni sudije Saveznog suda Džejmsa Alsopa. U srpskoj običnoj javnosti Alsopovo ime i dostignuća ništa ne znače, ali prema onome što se može naći o njemu u pitanju je čovek koji je još od 1. marta 2013. godine imenovan za glavnog sudiju Saveznog suda. Njegova biografija mnogo odzvanja u takozvanoj „stručnoj javnosti“. Alsop je od 1981. do 2001. radio u advokatskoj komori, dok je 1994 imenovan za višeg savetnika u Novom Južnom Velsu kao i Kraljičinog savetnika četiri godine kasnije u Zapadnoj Australiji.

Od 2001. do 2008. je radio kao sudija Federalnog suda preuzimajući uloge prvostepenog i žalbenog sudije u čitavom nizu poslova Saveznog suda, te otuda i ne čudi što se baš on našao u ovom tročlanom veću. Bio je i predsednik Apelacionog suda Novog Južnog Velsa.

I ono što je za ovaj slučaj vrlo bitno Alsop je 2013. godine imenovan za oficira Ordena Australije za izuzetnu službu u pravosuđu i zakonu, kao sudija, kroz reforme jednakosti pravde i pristupa sudu. Ti principi za koje on bori ukazuju na potrebu da pojedinac kada se nađe u sukobu da državom ili Krunom ne sme biti u podređenom položaju. Ostaje da se nadamo da će vrhovni sudija Alsop ostati veran svojim principima i odan pravdi i zakonitosti, ali i da ga druga dvojica sudija neće neprincipijelno preglasati.

Treća stvar koja ohrabruje je hitnost i efikasnost u postupanju australijskih sudova. Da oni nisu shvatili ozbiljnost slučaja i da nemaju nameru da odlučuju o mogućim pravnim lekovima Novakovog tima takozvanim na engleskom injuction, zahtevima koji mogu da odlože deportaciju i dalje pritvaranje Novaka Đokovića, sigurno ne bi zakazivali ročišta i tokom vikenda.

Ovde je od značaja i činjenica da Sud može primenom pravnog sredstva nazvanog injuction državnom organu narediti da se uzdrži od vršenja štetnih radnji.

Đoković je u hotelu užasa i čeka novo saslušanje na sudu koje je zakazano za 23:30 po srednjeevropskom vremenu, a on i njegovi advokati moraju da urade samo dve stvari ako želi da igra na AO. Trebaju da dokažu da postoji ozbiljan slučaj za suđenje. To je izraz koji u suštini znači da postoji značajan sporni slučaj, vredan angažovanja suda u postupku kontrole zakonitosti upravnih akata. Druga stvar odnosi se na takozvani balans pogodnosti. I tu je poprilično jasno da postoji opasnost od daljih progona Đokovića koji mogu da načine nepopravljivu štetu i po  karijeru i ugled. To bi trebalo da  bude dovoljno za ishodovanje privremene zabrane deportacije za narednih nekoliko nedelja, možda i mesec dana. Uz to  bi mogla da ide i mera HABEAS CORPUS (vid zabrane nepotrebnog lišavanja slobode).

Četvrta povoljna stvar je  što je ministar Aleks Hok u svojoj odluci priznao, da je Novak Đoković uz validne papire, potpuno legalno ušao u Australiji, tj da su njegovi papiri i medicinsko izuzeće bili validni. Primenom takozvane „kaučuk norme“ iz paragrafa 133 C (3) Akta o imigraciji, ministar je oduzeo vizu Novaku Đokoviću, iz zasada ,javnosti samo jednog poznatog razloga uticaja na antivakserski pokret. Tu dolazimo i do činjenice koja može uticati i na konačnu DEKLERATORY JUDGEMENT ( konačnu presudu) koja se možda može očekivati i za nekoliko meseci ili i kasnije.

Ministar je imao poprilično nedefinisan i rastegljiv pravni osnov da primeni svoje diskreciono pravo prilikom odlučivanja. To ne znači da je mogao da se kod donošenja odluke koristi voluntarizmom i lažnim, proizvoljnim, nedokazanim činjenicama. Pošto niko još nije objavio sadržaj celokupne odluke ministra za imigraciji, to se ne može praviti, nikakva dalja ozbiljnija analiza.

Vlada Skota Morisona je mnogo rizikovala kada je krenulo u „lov na Novaka Đokovića“, koji je na kraju poprimio nepredviđene razmere i doneo političke poene izvršnoj vlasti pred izbore. Uloga u ovom sudskom sporu je veliki i sigurno će biti raznih indirektnih, medijskih i ko zna kakvih drugih pritisaka na sudsko veće, što može ozbiljno uticati i na fer suđenje i zakonitost odlučivanja. To donekle nalaže da se bude na oprezu.

Ukoliko Novak i dobije pravnu bitku na teniskom terenu biće vraški teško takmičiti se posle hotela užasa, dva ozbiljna treninga za desetak dana, psihičkog i fizičkog iscrpljivanja. Ali ako uspe da dođe do desete titule na Australija openu biće to podvig nad podvizima, jedan od najvećih sportskih uspeha svih vremena. Da se razumemo, velika pobeda biće i sam izlazak Novanaka Đokovića na teren i osvajanje svakog poena, gema, seta.

S druge strane Vlada Skota Morisona je u svakom slučaju veliki gubitnik, samo toga još nisu dovoljno svesni. Zabraniti Novaku da igra od super interesantnog događaja napravili su turnir sa ozbiljnim hendikepom. A ono što najbitnije ceo slučaj ostaviće tešku mrlju u istoriji Australije, koja još uvek ima „žive rane“ zbog svojih kolonijalnih grehova prema Aboridžinima.

Naslovna fotografija: Sudijsa Džejms Alsop čovek velikog autoriteta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *