Шведска пркоси корони!

Шведска је изабрала другачији приступ и пут борбе против коронавируса. У овој скандинавској земљи раде школе, вртићи, ресторани и барови, који су током викенда били крцати. То код многих изазива неверицу и питају се да ли Шведска чини довољно у борби против опаке заразе.

„Не смемо допустити да се у Шведској понови патња људи Вухана и Бергама. То је ризик који крши један од главних принципа друштва: да је сваки појединац вредан сам по себи“, пише угледни дневник  Дагенс Нyхетер, позивајући на пооштрсвање мера и више тестирања становништва.

Социјалдемократски премијер Стефан Лофвен у ретком телевизијском обраћању позвао суграђане да „преузму одговорност“ и слушају препоруке владе о раду од куће. Шведске власти препоручују људима да остану кући, али је чудно да је дозвољено окиупљање и до 500 људи, док је у многим земљама забрањено више од двоје.

Влада у Стокхолму је приморала кафиће и ресторане да ограниче своје услуге само на послуживање за столовима како би се контакти између гостију смањили на минимум. Но, за већину живот у овој земљи иде уобичајеним током.

Као и у другим деловима Еуропе шведске границе затворене су за сва путовања осим оних најнужних. Шведски парламент ради на бржем усвајању закона који ће омогућити затварање основних школа и вртића ако ће то бити потребно. Шведски медији се питају зашто је власт заузела овако толерантан став, а влада им одговара како прати препоруке Агенције за јавно здравство и поручује да је спремна. Као разлог зашто су школе још отворене наводе да сду старији грађани ти који морају остати кући, не деца.

„Чим Агенција затражи да радимо другачије, ми ћемо прихватити“, изјавила је шведска министрица здравства Лена Халенгрен.

Међутим, многи критикују здравствену агенцију оптужујући је да угрожава животе људи. Службени Стокхолм се делимично оправдава позивајући се на случај Уједињеног Краљевства које је заузело сличан приступ, мада то тако више није ни у Великој Британији.

Притисак на власти и агенцију расте, али они не одустају од свог става и одбијају да уведу драстичне мере за које тврде да нису довољно делотворне, а имају превелик утицај на друштво.

Јохан Гиеске, бивши епидемиолог шведског Националног института за превенцију и контролу заразних болести, а садашњи саветник Свјетске здравствене организације, чак је позвао Швеђане да уживају на пролећном сунцу.

„Поведите пријатеља и шетајте удаљени једни од других метар. Немојте се грлити са комшијама. Понесите си термофор и седите на клупи. Нездраво је и седити кући“, рекао је за државну телевизију СВТ.

До јуче је у Шведској, са 10 милиона становника, забележено 2272 случајева коронавируса, а 36 особа је умрло.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *