Да ли нам из Кине прети нови вирус?

Један мушкарац срушио се у аутобусу и преминуо, у провинцији Јуан, после тестирања утврђено је да има хантавирус, али уплашене људе на друштвеним мрежама лекари су утешили рекавши да није у питању нова зараза

Могућност да се из Кине светом прошири потпуно нови вирус, у тренутку кад се та земља, као и околне државе, тешко опорављају од епидемије ковида 19 и почињу да укидају строге мере изолације, изазвала је праву панику на друштвеним мрежама.

Тело мушкарца који се срушио и умро у аутобусу у Кини, у провинцији Јунан, хитно је тестирано на вирус корона. Анализа је, међутим, показала да је тај човек био позитиван на потпуно нови, много смртоноснији вирус који, како наводе експерти, није директно повезан с вирусом корона, али имају готово исте симптоме.

Кинески државни медији пренели су да је засад неидентификовани мушкарац, из провинције Јунан, преминуо у линијском аутобусу којим је путовао на посао у провинцији Шандонг.

Државни сервис на енглеском „Глобал тајмс“ преноси је да је преминули био позитиван на хантавирус, а да су и остала 32 путника такође одмах тестирана, али не наводи никакве друге детаље.

ВирусМогућност да се из Кине светом прошири потпуно нови вирус, у тренутку кад се та земља, као и околне државе, тешко опорављају од епидемије ковида 19 и почињу да укидају строге мере изолације, изазвала је праву панику на друштвеним мрежама.

Хештег хантавирус појављивао се у готово свим „трендинг листамана“ на интернету од понедељка, али су експерти брзо реаговали саопштењима у којима се наводи да није у питању никакав нови вирус, већ одавно позната болест, која се само у ретким случајевима преноси међу људима.

„Хантавирус се први пут појавио педесетих година 20. века, током америчко-корејског рата, у рејону реке Ханта. Преноси се на људе искључиво с пацова и мишева, и то у случају кад људи у свој организам унесу телесне течности глодара. Преношење с човека на човека је веома редак случај“, објавила је на Твитеру шведска научница Сумаја Шаик, уз напомену: „Молим вас да не паничите, осим ако не планирате да једете пацове!“

Амерички центар за контролу и превенцију заразних болести (ЦДЦ) наводи на свом порталу да се хантавирус ретко јавља н на Западу, али да је проценат смртности од те болести око 38 одсто.

„Симптоми се јављају у року од највише осам недеља од тренутка излагања човека свежем урину, измету или саливи заражених глодара“, наводи се на порталу ЦДЦ-а, уз напомену да се вирус може веома лако добити иако вас евентуално уједе већ заражена животиња.

Симптоми су, у многим случајевима, слични или готово исти као симптоми короне: грозница, главобоља, кашаљ, губитак даха. Један пацијент је навео да се осећао „као да му је неко снажно везао широку траку око груди, али му је истовремено ставио И јастук преко лица“.

„Хантавирус плућни синдром“ је у САД проглашен за „национално препознатљиву болест“ још 1995. године, али засада нема регистрованих случајева преношења вируса између људи. У неколико наврата, такви случајеви су регистровани у Чилеу и Аргентини, али је то посебна подврста болести, која се назива „вирусом“ са Анда.

„За инфекцију хантавирусом не постоји терапија лек, нити вакцина“, упозоравају научници. Пацијенти најчешће заврше на интензивној нези, јер морају, између осталог, да прегурају период тешких респираторних проблема.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *