Отказан и Сабор трубача у Гучи

Нова експанзија корона вируса и довела је до званичног отказивања Сабора трубача у Гучи, највеће летње манифестације у западној Србији.

Председник Организационог одбора Сабора виолиниста Србије Дејан Ковачевић изјавио је да је све било спремно за одржавање другог Сабора виолиниста у Прањанима, али да је због погоршања епидемиолошке ситуације на територији читаве Србије, а посебно у Моравичком и Рашком округу одлучено да се ове године не одржи такмичарски део Сабора.

„Ми ћемо свакако одржати саборски дан, неколико десетина људи ће бити позвано на обележавање Сабора виолиниста у Прањанима, на новој позорници на којој ће се убудуће подизати Саборска застава. Том приликом ћемо открити статуу која ће бити посвећена виолинисти поред којег ће бити централни део током следећих манифестација отварања Сабора виолиниста Србије“, најавио је Ковачевић.

Он је нагласио да је здравље грађана на првом месту и да ће због тога Сабор морати да сачека неко боље време без епидемије, како би сви заједно могли да уживамо у звуцима виолине.

Јубиларни 60. Сабор трубача у Гучи неће бити одржан. Иако постоји одговорност према дугој традицији Сабора морамо имати одговорност према актуелној а и најављеној ситуацију са заразним вирусом ковид 19, рекао је директор Културног центра општине Лучани у Гучи Јован Ковачевић, пренео је Б92.

„Прекинули смо све припреме јер је немогуће одржати манифестацију која подразумева истовремено на хиљаде људи који не могу држати социјалну дистанцу, нити се придржавати било којих других епидемиолошких мера које су прописане. Нити су наши партнери могли да организују предтакмичења. Званично саопштење о отказивању Сабора издаће општина Лучани као организатор сабора као и Саборски одбор“, казао је Ковачевић.

Према његовим речима у шездесет година дугој традицији ово је први пут да се Сабор трубача морао одложити.

„Просто је виша сила у питању. Раније и када је био свињски и птичији грип, и након бомбардовања и за време санкција увек се одржавао“, додао је Ковачевић.

Иначе у Прањанима би ово био други по реду Сабор који је прошле године био хит у Србији, док је Гуча требала да обележи шездесети јубилеј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *