Švajcarska zabranila 5G mrežu!

Hrvatsko udruženje za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) saznaje da je Švajcarska zaustavila projekt 5G mreže zbog zabrinutosti za zdravlje.

Ova alpska zemlja, kako ističe hrvatsko udruženje, ima dosta snažnu svet o štetnosti 5G tehnologije i energično se protivi podizanju njihove niske granica dopuštenog zračenja. Švajcarska nacionalna agencija za okolinu (BAFU) uputila je 31. januara dopis kantonalnim vladama u kome navodi „kako se moraju prilagoditi zahtevu da zračenje ostane ispod dopuštenog nivoa“.

Iako u tom dopisu BAFU ne naglašava da treba zaustaviti 5G projekt, odredbom da zračenje mora ostati unutar dopuštenog nivoa, praktično je onemogućeno uvođenje 5G jer su švajcarske granice zračenja previše niske za rad 5G mreža.

U saopštenju je naglašeno da su se, uprkos žestokim pritiscima teleoperatera, kantoni Ženeva, Jura, Nojšatel i Vaud već ranije usprotivili podizanju novih antena i sprovođenju pilot-projekata testiranja 5G, a potom su ih sledili i stanovnici drugih područja, masovnim ‘anti 5G’ protestima, ali i zahtevima za nacionalnim referendumom.

Švajcarska, kako se dodaje, ima vrlo niske granice dopuštenog zračenja uz koje je vrlo teško implementirati 5G mrežu. Parlament je već  odbio podizanje granice nivoa zračenja, a regulatori su se suglasili da su potrebna dalja istraživanja o delovanju te tehnologije.

Informaciju o zaustavljanju uvođenja 5G objavio je i „Financial Times“ pod naslovom „Switzerland halts rollout of 5G over health concerns“. Na  ‘pro-industrial’ portalu www.mobileworldlive.com pokušali su da ovu informaciju demantuju pozivajući se na neimenovane izvore što je protumačeno kao pokušak korporativnog lobiranja.
Podsetimo, ranije je i region Brisela zaustavio uvođenje 5G tehnologije tako što je odbio da podigne granicu nivoa zračenja, a Slovenija je nedavno sa dnevnog reda Vlade skinula Strategiju za dodelu frekvencija za 5G, koju je predložilo njihovo regulatorno telo AKOS, uz izjavu ministra za upravu Rudija Medveda „da su pitanja o štetnosti 5G tehnologije legitimna“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *