Ученицима и студентима 25 милиона динара

Општина Велика Плана је локална самоуправа која се може похвалити да води рачуна о добрим ђацима и студентима и да сваке године издваја значајна и све већа средства за њихово школовање.

Већ годинама по броју додељених стипендија, у односу на број становника, ова поморавска општина је једна од најбољих, ако не и најбоља у Србији. Од прошле године финансијску помоћ од своје општине добијају и сви одлични ученици.

-Циљ нам је да овим скромним наградама подстакнемо ученике да боље уче. Посебно оне који су претходну годину завршили са врло добрим успехом. Да их мотивишемо да буду одликаши. С друге стране, с обзиром да награде додељујемо на Сретење, то ће ученике додатно заинтересовати за важне догађаје који су се у нашој земљи догодили пре скоро два века, кад је Србија, 1835. године, добила свој први устав. Био је то и један од првих устава у Европи – каже Душан Марић, председник Скупштине општине и народни посланик у Скупштини Србије.

Испунио обећање: Игор Матковић, председник Велике Плане уручује стипендије

Општина Велика Плана је ове године доделила рекордних 239  студентских  стипендија. Овим је оборен прошлогодишњи рекорд, кад је стипендије добило 230 плањанских високошколаца. За студенте прве године услов је био одличан успех у свим разредима средње школе.

-Међу добитницима је девет надарених студената, који имају просек оцена најмање девет, девет студената из друштвено осетљивих група, 216 осталих студената и пет надарених ученика средње школе, који су прошле године освојили награду на међународном такмичењу. Нажалост, 22 студента нису испунила ни овако либералне услове  – каже Славица Мићовић, председник комисије која је спровела конкурс.

Студенти ће седам месеци добијати по 8.400 динара месечно, надарени студенти ће по 8.400 динара добијати осам месеци, док ће надарени ученици 10 месеци добијати по 5.400 динара.

-Пре седам година, општина је доделила само 24 стипендије. Ове године то је десет пута више. У Србији нема општине која, с обзиром на број становника, додељује толико стипендија. То је на понос локалној самоуправи – наглашава Марић.

Кад је у питању награђивање добрих ученика из буџета, Општина је наградила чак 1.317 одликаша, ученика великоплањанских основних и средњих школа. Као и прошле године, сваки ученик коју је школску годину завршио са одличним успехом добио је из буџета 10.000 динара. Довољно да се купи већина потребних уџбеника. Награде су додељене на Сретење, празник на који Србија обележава дан државности.

За стипендије и награде је из буџета општине издвојено више од 25 милиона динара. У плањанској гимназији је 99 одликаша, у Економско-угоститељској школи „Вук Караџић“ 133 а претходну школску годину са најбољим успехом завршило је и 78 ученика средње Техничке школе „Никола Тесла“.

У основним школама највише одличних ученика, чак 335, је у највећој школи „Свети Сава“. У плањанској ОШ „Карађорђе“ 167, у ОШ „Радица Ранковић“ у Лозовику 135, у школама „Академик Радомир Лукић“ у Милошевцу и „Надежда Петровић“ у Великој Плани је по 115 одликаша.

У ОШ „Други шумадијски одред“ у Марковцу награду је добило 112 а у основној школи у Крњеву, која носи име просветитеља Вука Караџића, награђена су 82 ученика.

-То не би било могуће да стање у буџету општине није добро. А оно је добро зато што је добро стање и у привреди Велике Плане. А и једно и друго су резултат добре државне и економске политике коју воде Александр Вучић и СНС али и одговорног располагања буџетом од стране Општине. Водимо рачуна да новац трошимо рационално и искључиво у интересу наших грађана. А најдраже нам је кад то чинимо за образовање наше омладине  – каже Игор Матковић, председник општине.

Речи председника општине најбоље потврђује чињеница да је из буџета ове поморавске општине стипендијом или једнократном новчаном наградом од почетка ове године награђено помало невероватних 1.610 ученика и студената. Број којег се не би постиделе ни много веће и богатије општине од Велике Плане.

Због описног оцењивања, награде не добијају ученици који су завршили први разред основне школе.

-Без обзира на светску економску кризу коју је изазвао рат у Украјини, стање у привреди наше општине је добро, приходи у општински буџет су стабилни и у могућности смо да уз студенте почнемо да новчано награђујемо и наше најбоље ученике – каже Матковић.

Он подсећа да су „неверне Томе“ тврдиле како су у питању предизборна обећања или како ће награде ученицима бити исплаћене само једном. Да би се родитељи ученика приволели да гласају за СНС.

-То су глупости. Док садашње руководство има одговорност за вођење локалне самоуправе, сви студенти који имају просек оцена седам и више и који нису губили више од једне године студија, као и сви ученици који школску годину заврше са петицом, добиће стипендију, односно једнократну новчану награду. Која неће бити мања од 10.000 динара.

Текст: Тамо далеко

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *