Новосађани се причестили, не плаше се вируса

Литургија на улици и причест верника испред цркве у Новом Садуе, опуштено и без страха о коронвируса изазвао је на друштвеним мрежама бројне, негативне али и позитивне рекације. Људи су стрпљиво стајали у реду да се причесте, „Исусову крв“ примили из исте кашичице, а потом љубили руку свештеника.

Причест и долазак у цркву у време вируса су једни осудили, сматрајући да се људи не придржавају владиних мера превенције, док су други истакли да је за њих, у време када су српске светиње угрожене у Црној Гори, када је земљотрес урушио православну цркву у Загребу и када је вирус корона однео преко 13.000 живота, вера, молитва и веза са црквом истинска потреба.

„Причест не може да буде узрок болести или заразе“, истичу они који су подржали ова православни обред у Новом Саду, а занимљиве су и речи репортерке РАдио телевитије Војводина, која је уживо преносила литургију и причест.

-Причешће је остварење исте оне заједнице са Господом, која нас чека у царству небеском и да је Христос заиста истински и коначни лекар наших душа и тела, те да тело и рука Господња никако не могу бити узрок било какве болести или преносилац заразе. Али нас наша Црква позива на опрез од вируа и зараза које нам прете са друге стране – истакла је репортерка.

Патријарх српски господин Иринеј одмах после у вођења владиних мера, међутим, наложио је свештенству да се сав богослужбени и парохијски живот саобрази одлукама Владе Републике Србије о забрани окупљања више од петоро лица на једном месту и другим превентивним мерама које треба да допринесу спречавању ширења вируса короне.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *