Старац Арон – најдужа брада Свете Горе

Почетком 19. века у скиту Кавсокаливија је живео свеблажени старац Арон Дугобради. Његова брада је била као у преподобног Онуфрија и преподобног Петра Атонског – четвртина браде лежала је на земљи. Када би неко зажелео да је види, он би стао на клупу и тада је брада додиривала земљу.

Овај старац је раније био први и чувени појац Свете Горе и сличног гласа није било далеко. Није било манастира који га није молио да на празник дође ради певања. На једном од празника певао је он на свеноћном бдењу, и узгордио се својим гласом. После тога његов глас је потпуно пропао и он више ништа није био у стању да пева, и од тога је запао у велику тугу.

Причали су да му је било послато виђење и да га је сама Царица Небеска известила да му је одузет глас зато што није умео њиме да влада и што се само гордио; међутим, за утеху ће му бити дата велика брада; само што овај пут не сме да се горди, јер ће и ње бити лишен. И почела је да расте брада, и израсла до четвртине ниже ногу. Он ју је увек носио подвезану, а показивао је само онима који су желели да виде.

Једном је у Константинопољу поред патријаршије пролазио султан Махмуд. Обузела га је радозналост да погледа у хришћанску цркву. Дочекао га је сам патријарх; султан је дуго разгледао цркву. Видевши икону Светог Петра Атонског и Онуфрија Великог рекао је патријарху:

– Е, ово ви лажете! Како је могуће да људи имају такве браде?

Патријарх му је смирено одговорио да то није лаж него чиста истина, и да у садашње време на Светој Гори живи монах који има такву дугу браду. Султан је наредио да му га доведу. Монах је дошао и јавио се султану. Тај је наредио да му покаже браду, и монах је стао на диван и распустио власи. Султан је веома изненадио што је брада чак и дужа него оне што је видео на иконама.

Затим је сам зажелео да испроба и увери се да ли је брада истинска. Узео је једну влас од самог лица и повукао њоме прстима до краја; тако је пробао 3 власи. Затим је, гледајући на браду, рекао:

– Код хришћана, што је писано све је сушта истина!

А монаху је дао ферман да он са учеником до смрти не плаћа порез. Овај старац је умро 1835. год. На светлопису руски монаси светогорског манастира Светог Пантелејмона

Текст: Архимандрит Онуфрије Хиландарац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *