Srpsko kolo zaigralo u srcu Srbije

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film „Teslin narod“ koji se kvalifikovao za nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film je započeo novi dokumentarni film i serijal Srpsko kolo. Upravo je završeno snimanje „Srpskog kola“ na Kosovu i Metohiji.

Optimistisic film je u saradnji sa Ansamblom narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ kadrove snimio na Gazimestanu, u manastiru  Gračanica, u Velikoj Hoči, Pećkoj Patrijaršiji, u manastiru Visoki Dečani, zatim u Prizrenu, u Crkvi Hrista Spasa, u manastiru Sveti Arhangeli i Prizrenskoj Bogosloviji, kao i u Severnoj Mitrovici ispred Crkve Svetog Dimitrija.

U saradnji sa KUD „Kopaonik“ dokumentarni serijal i film „Srpsko Kolo“ sniman je i u Leposaviću ispred Crkve Svetog Vasilija Ostroškog i na više drugih lokacija.

Optimistic film u režiji dr Željka Mirkovića, realizuje  dokumentarni serijal Srpsko kolo od 10 epizoda po 25 minuta. Serijal je do sada  snimljen i u Subotici, Novom  Sadu, Beogradu, Užicu, Pirotu, Zaječaru, Nišu i u Vašingtonu u SAD.

Dokumentarni serijal Srpsko kolo realizuje se u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti (SANU), Nacionalnim ansamblom „Kolo“, Etnografskim Muzejom u Beogradu, Nacionalnim Ansamblom „Venac“ sa Kosova i Metohije i Turističkom organizacijom Srbije. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Grada Niša, Grada Užica, Grada Zaječara, Grada Pirota, Grada Subotice i Srpskog kulturnog centra «Opančići»  u  Vašingtonu, SAD.

-Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, sada sa sedištem u Gračanici, jedina je ustanova Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije čiji celokupan kolektiv svakodnevno živi i radi na Kosovu i Metohiji. „Venac“ je državni profesionalni ansambl koji se bavi umetničkom igrom na Kosovu i Metohiji, i svoj rad svakodnevno razvija i unapređuje, i svojim kulturnim delanjem hrabro štiti kulturu srpskog naroda i ujedno se time bori za interese svoje države Srbije. Zato je u narodu prepoznat kao stub očuvanja tradicije i kulturnog identiteta, ali i kao veoma važna ustanova u borbi za opstanak i ostanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. „Venac“ srpsko kolo igra za svoj narod i za sve druge narode. Niko više ne može da rasplete „Venac“ niti srpsko kolo koje igra – kaže Snežana Jovanović, direktor Ansambla „Venac“

Prema rečima Miloša Cileta Mitića, šefa Umetničkog sektora „Venaca“, ovaj ansambl narodnih igara i pesma Kosova i Metohije prezentujući nematerijalno kulturno nasleđe kroz narodne igre na lokalitetima materijalnog kulturno-istorijskog nasleđa, koji su na listama zaštite od strane UNESKO, i učešćem u dokumentarnom serijalu „Srpsko kolo“ pokazuje da je pored umetnosti na još jednom zadatku – očuvanje narodne tradicije i identiteta.

-Pomenute narodne igre kao deo scenskih umetničkih dela sa repertoara „Venca“ dokazuju da na prostoru Kosova i Metohije, bez obzira na specifičnost uslova života i rada, naša kuća uspeva da izvrši još jedan zadatak koji mu je država poverila, a to je scenska prezentacija narodnih igara na visokom umetničkom nivou – ističe Cile Mitić.

Dr Zdravko Ranisavljević, docent na Katedri za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Predsednik CIOTIS-a (predlagač za upis kola na UNESKO-vu Reprezentativnu listu NKN čovečanstva), navodi da  serijal „Srpsko kolo“ predstavlja jedinstven dokumentarni format koji u eri očuvanja nacionalnog identiteta doprinosi podizanju kolektivne svesti o značaju kulturnog nasleđa.

-Osmišljen na produkcijski savremen način, serijal polazi od ideje tradicionalnog učešća u kolu, kojim se daje doprinos i izražava pripadnost zajednici. Ovaj serijal čini da se osetimo ponosnim na svoju zemlju, na svoje poreklo i na narod kojem pripadamo, čime u potpunosti opravdava svoj naziv „Srpsko kolo“- dodaje Ranisavljević.

Reditelj i producent dr Željko Mirković kaže da je „srpsko kolo energetska mašina duboko ukorenjeno u naš DNK, odakle vuče svoju magičnu energiju, to je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu.

-Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal KOLO govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru – podseća Mirković.

Izvršni producenti: Mikan Velinović, Đorđe Jovičić, Borislav Jovičin,

Stručni saradnici: Vladimir Dekić, Tijana Čolak-Antić Popović, Miloš Rastović, Zdravko Ranisavljević Vladan Životić,

Scenario: Dr Željko Mirković, Nikola Nešković, dr Zdravko Ranisavljević

Reditelj i producent: Dr Željko Mirković

Produkcijski partneri: Srpska Akademija nauka i umetnosti (SANU), Ansambl „Kolo“, ansambl „Venac“ Etnografski muzej Beograd,  Srpski narodni savez u SAD.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Grada Niša, Grada Užica, Grada Zaječara, Grada Pirota, Grada Subotice i Srpskog kulturnog centra „Opančići“  u  Vašingtonu, SAD.

Produkcija: Optimistic film

Kontakt: Željko Mirković, reditelj i producent,

+381 64 228 4767, zeljkomirkovic@gmail.com, www.optimisticfilm.com

Pogledajte sve fotografijed u galeriji:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *