Брука општине Гламоч са отимањем земље сељацима

Општинске власти да би удовољила жељи инвестирорима ветропарка трајно узела земљу бројним мештанима на Хрбљини, а  Крстану Зубићу експропријацијом оставили samo 30 метара земљишта

Пише: Душан Марић

Кнежићи, Кнежевићи, Убовићи, Курељушићи, Милишићи, Марићи, Пивачи, Дувњаци, Ждере, Зубићи, Боснићи  и остали Срби из Купреса и Гламоча, власници земљишта на којима је планирана изградња ветропарка, нису огорчени само због тога што Општина Гламоч земљиште хоће да им одузме трајно и што им за ар нуди по 15 евра накнаде, већ и због начина парцелизације.

Наиме, њима неће бити одузете и плаћене целе парцеле на којима је планирана изградња ветропарка већ само мањи делови парцела на којима ће бити подигнуте ветрењаче и изграђени путеви до њих. Тако да ће постојеће парцеле бити поцепане.

-Ово је школски пример клања вола ради килограма меса. Поједина имања ће буквално бити искасапљена и испресецана и на по пет-шест одвојених делова. Међу њима је и имање на којем сам ја сувласник. Практично, више од 40 хектара земљишта у нашем власништву биће искасапљено – упозорава Владо Марић.

Када се погледа списак власника којима се земљиште одузима, укупна површина парцеле и површина која се им се одузима, неке бројке просто боду очи. Види се да је цепање имања и парцела вршено бахато. Без икаквог обзира не само према власницима, већ и према здравој логици.

Марку Пивачу је на парцели од 4.713 метара одузето 5 (и словима: пет) метара квадратних. Ради плаћања истих Општина Гламоч је на посебан рачун депоновала једну и по конвертибилну марку.

Мили и Војиславу Зјајићу на парцели од 8.474 Општина Гламоч одузима 39 метара. А Душану Кнежевићу Ротки, односно његовим наследницима, од 13.135 одузето је целих  – 59 метара.

Њиховом компшији Марку Курељушићу од парцеле површине 1.618 метара одузета су – 92 метра. Јелица Кнежић, рођена Зубић и њени наследници имали су више среће, њима су на парцели од 23.098 метара одузета 643 метра.

Од парцеле површине 5.073 метра Михајлу Милишићу је откинуто, боље рећи из ње је административним насиљем извађено 115 метара. Истом власнику, на другој парцели, од 5.474 метра је одузето 146 метара.

Пери Курељушићу, сину покојног Јефте, су од њиве која има 1.723 метра одузели 437. Дани Зубићу од њиве површине 1.577 метара одузето је 446 метара. Куповина преосталих квадрата би општину коштала додатних 150 евра. У послу чија се вредност процењује у распону од неколико десетина до више од 100 милиона евра.

Још гори су супротни случајеви, у којима се земиште цепа тако да општина Гламоч себи узима више од половине парцеле а власнику остаје део са којим, народским речником речено, може да се слика.

Најдрастичнији је случај покојног Крстана Зубића, којем на парцели која има 80 метара одузимају 49 метара. Њему, односно његовим наследницима, остаће „читавих“ 31 метар квадратни.

Само од себе намеће се питање да ли је могуће да се људима у Општини Гламоч који су ово осмислили није учинило да је ово не само безобразно, већ и малоумно? И да би било логично и праведно да се Крстану Зубићу, односно његовим наследницима, одузме цела парцела. То би Општину Гламоч и концесионара коштало додатна четири евра. Али кад власт наступа са позиције силе, она не обраћа пажњу на овакве ситнице.

Да ли би начелник општине Гламоч Небојша Радивојша, који такође има земљу у Хрбљини, пристао да му његова служба за катастар и имовинско-правне послове од његове парцеле остави 31 метар квадратни? Зар то не би схватио као провокацију и вређање сопствене интелигенције? То не би имало смисла чак ни у неком граду, јер се на тој површини не може направити ни већа гаража, а камоли негде у планини, десетак километара далеко од најближег села.

-Мени и мојим стричевима су од имања које има око 5.000 ари отели 168. И ја би им, да су били људи, толико поклонио. Али проблем је што су они, што би народ рекао, извадили само срце. Извртили четири комада која њима одговарају. А на једном од њих нам је кућиште и најбоља земља коју имамо. Оранице на којима смо знали укосити и 100 метара сена. Општина нам за кућише и ту ораницу плаћа 15 евра по ару, исто колико плаћа и за камењар – каже Владо Марић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *