Srpsko kolo stiglo do Pirota

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film Teslin narod, koji se kvalifikovao za nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film je započeo novi dokumentarni film i serijal Spsko kolo. U filmskoj radionici ove producentske kuće stvara se još jedna dokumentarna bajka.

Reditelj Željko Mirković i Optimistic film  u saradnji sa Ansamblom „Kolo“, Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD) realizuju ovaj projekat uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Niša, Grada Pirota, a očekuje se podrška i drugih institucija i lokalnih samouprava. Pogledajte trejler:

Nakon snimanja u Beogradu, produkcija serijala nastavlja se u Gradu Pirotu. Optimistic film će realizovati serijal Srpsko kolo od 15 epizoda po 25 minuta. Serijal se snima u 15 gradova širom Republike Srbije od Subotice, preko Novog  Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, kao i u 5 gradova Republike Srpske.

-Pirot i okolina pripada predelu jugoistočne Srbije po imenu Šopluk. Jedna od važnijih karakteristika stanovništva ovog područja su narodne igre-kola, koje na poseban način obeležavaju osobenost ovog područja. Kroz narodne igre-kola se mnogo bolje, lakše i razumljivije izražava mentalitet ljudi, jer se kroz igru lakše oseća i iskazuje ono što se rečima neda i ne može objasniti. Narodne igre-kolo bi mogle da se definišu kao ritmičko kretanje u prostoru uz muzičku pratnju ili bez nje, kao hod, pa su pokreti tela bili onaj osnov iz koga je nastalao narodno kolo. Narodne igre u kolu su vrsta tradicionalne umetnosti nastala u dalekoj prošlosti o čemu svedoče čak i slike – crteži na pećinskim zidovima. Pošto je sklonost ka igri nasledna, to se predpostavlja da su i najstariji preci upražnjavali neku vrstu kola, koje se prenoseći se s kolena na koleno usavršavalo do današnjih dana – kaže Borivoje Borko Stojanović, diplomirani koreograf.

Jovana Sojanović, student četvrte godine koreografske režije na Akademiji u Plovdivu ističe da je kolo ili oro kako ga u Šopluku drugačije nazivaju veoma popularan društveni događaj, ugra ga i staro i mlado, i muško i žensko na svečanostima, svadbama, rođenjima, slavama, saborima praktično u svakoj prilici.

-Kolo se kao takvo održalo kroz vekove do današnjih dana kada je postala umetnost. O narodnoj igri govore mnogi stručni časopisi, knjige a u poslednje vreme i video zapisi. Narodna igra se danas izučava na mnogim Akademijama umetnosti gde se temeljno, studiozno i analitično pručavaju i izučavaju razni oblici kola i tradicionalne igre. Moderna narodna igra podrazumeva koreografiju kao važan elemenat za postavku kola na scenu. Bez koreografije imali bismo obično, jednostavno igranje u polukrugu što je ustvari osnov i izvor svega ostalog – objašnjava Sojanović.

Mr Vladan Vasić, gradonačelnik grada Pirota kaže da mu je drago da se Grad Pirot našao među 15 gradova Srbije u kojima se realizuje projekat snimanja dokumentarnog filma i serijala „ Srpsko kolo“, pogotovo što je Srpsko kolo na listi UNESKO-ve nematerijalne kulturne baštine.

-Folkorni ansambal Doma Kulture u Pirotu predstaviće se srpskoj i inostranoj javnosti sa tri pirotska kola (Čačak u 10, Pešačka, Jelena), koja su autentična za naš kraj i kao takva predstavljaju deo našeg izuzetno bogatog kulturnog nasleđa. Pirot je grad koji se ponosi svojim kulturnim nasleđem, a među najznačajnijim su pirotski ćilim i pirotski kačkavalj zaštićeni oznakom geografskog porekla. Pirotski ćilim kao najzačajniji brend pirotskog kraja je kandidat da se nađe na listi UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine, rame uz rame sa Srpskim kolom i Srpskom slavom – dodaje s ponosom Vasić.

Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serija Kolo govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima.

-Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru. Ako ne znamo ko smo i odakle smo, ne možemo ni znati kuda putujemo. Cilj filma i dokumentarnog serijala Srpsko kolo  je da prikaže sabornost svih Srba kroz jedinstvenu formaciju kola, kao i jačanje zajedništva i vere u zajedničku budućnost. Prizivanjem slojevitosti i lepote srpskog Kola kroz serijal gledaoci se upoznaju bliže za ovom igrom i prepoznaju njen značaj za dugoročno očuvanje sopstvenog identiteta. Ovih saznanjem i uviđanjem kroz serijal gledaoci stiču i jasnu svest o identitetu – kaže reditelj i producent filma Željko Mirković.

Izvršni producenti: Mikan Velinović, Đorđe Jovičić, Borislav Jovičin,

Stručni saradnici: Vladimir Dekić, Tijana Čolak-Antić Popović, Miloš Rastović,

Zdravko Ranisavljević Vladan Životić,

Scenario: Željko Mirković, Nikola Nešković,

Reditelj i producent: Željko Mirković

Produkcijski partneri: Ansambl Kolo, Etnografski muzej Beograd Serb National Federation,

Podržano od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

Produkcija: Optimistic film

Kontakt: Željko Mirković (ZeljkoMirkovic@gmail.com)

Fotografije: Aleksandar Jovičić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *