Ko je Vasa čije ime nosi čuvena torta?

Vasina torta omiljena je poslastica generacija sladokusaca u Srbiji koja već decenijama uveličava proslave u domovima širom naše zemlje. Ali da li ste se ikada zapitali – ko je bio taj Vasa?

Za sve koji obožavaju Vasinu tortu imamo lepu vest – reč je o autentičnom srpskom specijalitetu. I ne samo to! Zna se čak i ko je taj Vasa! Kulinari kažu da najstariji recept za ovu tortu potiče iz 1908. godine i to iz Paraćina, piše Istorijski zabavnik.

Po priči, tamo je živelo izvesni Vasa Čokrljan i upravo on je glavni akter naše priče. Njegova supruga Jelena bila je nežnog zdravlja i, kada je zatrudnela, lokalni lekar saopštio je porodica da porođaj može ugroziti i njen i detetov život.

Ipak, Vasa se nije predavao! Počeo je da za suprugu traži najbolje moguće lekare, a put ih je odveo čak do Beča. Na kraju, njegova ljubav i pažnja se isplatila – Jelena je uz lečenje bečkih lekara na svet donela zdravo dete, a i ona se ubrzo oporavila.

U čast požrtvovanog Vase, njegova tašta – Jelenina majka, napravila je tortu nazvavši je zetovljenim imenom. I ona je to ostala sve do današnjih dana – Vasina torta.

Evo recepta za čuvenu tortu, pogledajte:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *