Srpski film „Zlogonje“ nagrađen u Kanadi

U Torontu je održano dvadeseto izdanje festivala TIFF Kids (Toronto International Film Festival Kids), a u zvaničnom takmičarskom programu našao se i novi srpski film „Zlogonje“, reditelja Raška Miljkovića koji je osvojio jednu od festivalskih nagrada.

Reč je o nagradi tamošnjeg Žirija mladih (TIFF Kids Festival Young People’s Jury Awards), saopštio je Filmski centar Srbije. Kako se navodi, festival je održan od 9. do 18. marta, a TIFF Kids je sastavni deo jednog od najznačajnijih filmskih festivala na svetu – Toronto International Film Festivala.
Film „Zlogonje“ je režirao debitant Raško Miljković, a scenario, nastao po motivima knjige O dugmetu i sreći Jasminke Petrović, delo je Marka Manojlovića i Miloša Krečkovića.
Producentkinja je, takođe, debitantkinja Jovana Karaulić (kuća Akcija produkcija), a, kako je je reč o srpsko-makedonskoj koprodukciji, koproducent je tamošnja producentska kuća Dream Factory.
Na poziciji direktora fotografije debituje Mikša Anđelić, a prvo profesionalno zaduženje na celovečernjem filmu ima i kostimografkinja Milena Milenković.
„Zlogonje“ je montirao Ðorđe Marković, dok je scenograf Aljoša Spajić. Uloge tumače deca Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti, kao i Jelena Ðokić, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milutin Milošević, Milena Predić i Mateja Popović.
Ovo je priča o Jovanu, dečaku od deset godina koji je rođen sa parcijalnom cerebralnom paralizom. Ceo njegov život je uslovljen tim stanjem i misli da ga svi ostali vide kroz njega. Kroz svoju maštu Jovan beži u svet fantazija u kojima, nesputan svojim fizičkim nedostatkom, je slobodan da uradi i bude ko god poželi, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *