Izložba u Torontu: Priče u bojama zavičaja

U Galeriji Srpske nacionalne akademije u Torontu održana je izložba slika akademskog slikara Ozrenka Mrkića pod nazivom „Kratke priče u bojama“. Likovnu akademiju umetnik je završio u Sarajevu, a u Kanadi živi od 1994. godine.

Slike Ozrenka Mrkića beleže prizore iz svakodnevnog života, onako kako ih umetnik doživljava, dok na posmatrača ostavljaju utisak uljanih beleški i snoviđenja na platnu. Sam umetnik kaže da slika već doživljeno, tamo negde. Pune i čiste boje na Mrkićevim platnima, svedeni likovi, skriveni detalji, imaju puno poklonika u Torontu.

Na pitanje kada će njegove radove videti publika u Banjaluci ili Beogradu, Mrkić odgovara:

„To je moj san, jer to je moj svet. To je prostor na kome su moje slike i nastale, a projektovane su na platna ovde. Na žalost, jako je skupo da sam organizujem izložbu…sve sam radim, niko me ne podržava finansijski, a najskuplji je transfer preko okeana, koji je sada za mene nezamisliv“.

Slike ovog umetnika intrigiraju i neobičnim i intrigantnim naslovima koje Mrkić sam smišlja ili inspiraciju nalazi u aforizmima, književnosti, serijama…

Evo samo nekih: Čovečnost i druge dobre namere, Ja sam lutalica strasno zaljubljen u život, Nema slobode bez istine, Danas je moralno biti nemoralan, Brzina stavlja tačku na život, Raskršća memorije ili Mačka koja je izgubila osam od svojih devet života.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *