Pravoslavni fakultet usred Kalifornije

Na listi mnogobrojnih univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama nalazi se u i Pravoslavni fakultet – Sent Ketrin, koji je 2010. godine osnovao Grk dr Frenk Papateofanis, na kome radi dvoje Srba, a nastavu pohadja više srpskih studenata.

Dekan Frenk Papateofanis

Sent Ketrin Koledž nije verska škola, već nudi diplome iz 17 oblasti koje uključuju umetnost, hemiju, muziku, filologiju, bioinžinjering i sport.
Dekan Fakulteta dr Frenk Papateofanis, još kao mladić došao je na ideju da osnuje ovu ustanovu, s namerom da uz izučavanje nauke neguje i pravoslavnu tradiciju.
-Mnogi moji prijatelji katolici imali su dosta jezuitskih univerziteta, moji prijatelji protestanti imaju svoje univerzitete, a mi nismo imali pravoslavni. Ja sam još tada doneo odluku da ako ikada to budem mogao da promenim da ću to i učiniti – kaže Papateofanis.
Sedište fakulteta Sent Ketrin je u San Dijegu u Kaliforniji, gde je, kako se procenjuje pored Čikaga, najbrojnija srpska zajednica u Americi. Za studente iz Srbije odobrava se popust od 30% na visinu školarine, a medju studentima je najviše Amerikanaca, ali i brojnih drugih nacija, koji slušaju predavanja okruženi pravoslavnim ikonama.
-Meni je bilo bitno da pohađam Univerzitet sa pravoslavnim vaspitanjem. Najviše mi se dopada odnos profesora prema studentima i to što im je stalo do našeg individualnog uspeha – kaže studentkinja Kristina Hofberg.
Studentkinja engleske književnosti Viktorija Ramos ističe značaj vannastavnih aktivnosti:

-Sviđa mi se što sam deo pravoslavne zajednice i što mogu da igram košarku za univerzitetski tim.

U okviru zgrade Fakulteta nalazi se i internat, u kojem studenti nakon nastavnih aktivnostu mogu uživati u luksuzno opremljenoj teretani ili bazenu.
Na web stranici Fakulteta navodi se da je misija ove ustanove “da obezbedi uravnoteženo obrazovanje u liberalnim umetnostima i naukama, koje su osnovane i ukorenjene u životu pravoslavne hrišćanske tradicije”. Sent Ketrin je nacionalno priznati Univerzitet umetnosti i nauke, koji se fokusira na integrisanu interdisciplinarnu nastavu u osnovnim oblastima engleski jezik i književnost, američka vlada i istorija, ekonomija, biznis i nauka kao deo opšteg obrazovanja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *