Srpska deca u Danskoj trčala 20. jubilarni kros RTS-a

Jubilarni 20. kros Radio-televizije Srbije u Danskoj za Grand pri održan je na stadionu u Hilerodu, graduću udaljenom 30-tak kilometara severno od Kopenhagena.

Vredni organizatori uspeli su da pobede kišu, prohladno vreme i činjenicu da je u Danskoj dan ranije bio praznik (mnogi naši ljudi iskoristili su ovu priliku da spoje nekoliko slobodnih dana i odu na kraći odmor) i na start dovedu 15 dečaka i devojčica. Sa svojim roditeljima oni su došli da pokažu koliko im znači tradicionalna manifestacija, da se druže i nadmeću.

U zavisnosti od uzrasta i godina podeljeni su bili u nekoliko kategorija, a prva na start je istrčala najmlađa i najhrabrija četvorogodišnja Karolina Nenadović (na slici desno) i uz gromoglasni aplauz prisutnih s lakoćom savladala sprintersku deonicu od 100 metara. Usledile su trke na dvesto, tristo i na kraju 400 metara.

Lep je osećaj prvi proći kroz cilj i ovaj kros ima svoje pobednike, ali zapravo svi su pobedli, kako reče, Boris Keserić, predsednik Organizacionog odbora i čovek koji je inicirao održavanje krosa u Danskoj i koji je svih 20 trka izneo na svojim plećima. Pobedničke pehare osvojili su: Lina Kačar, Anđelina, Kaja Barbulović, Mateja Perović, Strahinja i Nemanja Ćurguz.

Učesnike krosa, roditelje i organizatore pozdravili su Biljana Ranković, konzul Srbije u Kraljevini Danskoj i Nedeljko Grozdanić, službenik Ambasade Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

-Lepo je biti ovde i obeležiti ovaj jubilarni dan, dvadeset godina nije malo, hvala vam puno što držite do tradicije mi smo ponosni na vas – istakla je u kraćoj pozdravnoj besedi Biljana Ranković.

Usledilo je „drugo poluvreme“ u obližnjim prostorijama srpskog fudbalskog kluba iz Hileroda gde su deci podeljeni pehari, diplome i zahvalnice, a potom je poslužen i ručak za takmičare ali i sve prisutne.

Boris Keserić zahvalio je deci i roditeljima što su došli da sačuvaju lepu tradiciju, ali je izrazio žaljenje što je toliko uloženo truda, a došlo malo dece što svakako ide na dušu roditelja.

On se posebno zahvalio generalnom sponzoru Krosa RTS-a Unilines Esperg/Erde turistu i Jovanki Ćululejević. koja je došla lično da podrži kros RTS-a. Ova u Danskoj cenjena firma Đorđa Ćululejevića, koji nas je nažalost napustio, godinama finasira ovu manifestaciju. Koliko je ovo bio izuzetan čovek govori i podatak da statua za najboljeg organizatora krosa RTS-a u dijaspori nosi njegovo ime. Grupa entuzijasta iz Hileroda, organizatora ove lepe tradicije na čelu sa Borisom Keserićem ovo laskavo priznanje osvojila je šest puta.

Pune dve decenije pored Keserića u oraganizaciji krosa učestvovuju i Tihomir Barbulović, Gorica Ivanović i Mira Nenadović, a treba pomenuti i Ljubišu Trailovića, sada počasnog člana Organizacionog odbora, koji je godinama vodio decu iz Danske na kros RTS-a u Srbiji, dok se manifestacija održavala samo u otadžbini.

Na kraju su žrebom izvučena imena petoro dečaka i devojčica koji će putovati u Srbiju na letnji kamp u Lekovcu od 25. juna do 2. jula. Biće to još jedna prilika da se druže svojim vršnjacima iz dijaspore i otadžbine i upoznaju se sa znamenitostima, kulturom i slavnom istorijom svojih predaka i sa sobom ponesu nezaboravne uspomene.

Za svaku je pohvalu je veliki trud organizatora i generalnog sponzora, uspeli su da obeleže na dostojan način jubilej i održe takmičarski duh, ali za brigu je neaktivnost i nezainteresovanost srpske zajednice za ovu, a nažalost i za mnoge druge svetkovine našeg naroda uvažavajući i pandemiju i druge nedaće sa kojima se suočavamo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *