Порфирије нови патријарх Српске цркве

Нви патриајрх Српске православне цркве је Порфирије Перић, досадашњи митрополит забребачко-љубљански. Он је 46. по реду поглавар у трону Светог Саве.

Његову Светост Патријарха српског Порфирија даруј Господе Својој Светој Цркви у миру, здрава и читава, часна, дуговјечна и да правилно управља ријечју Истине Твоје! Достојан, на многе године! ДОСТОЈАН!

У апостолском жребу за избор 46. патријарха СПЦ нашла су се имена тројице владика – Иринеја Бачког, бањалучког Јефрема и митрополита загребачко-љубљанског Порфирија, а монах Матеј из манастира Сисојевац извукао је име Порфирија.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.

Порфирије је рођен је у Бечеју 22. јула 1961. године од оца Радивоја и мајке Радојке, његово световно име било је Првослав. Основну школу је завршио у Чуругу, а гимназију у Новом Саду. Године 1986. завршио је Православни богословски факултет у Београду. Пре тога замонашен је у манастиру Дечани (1985). По завршетку факултета отишао је на постдипломске студије у Атину где је остао до 1990. године.

По благослову епископа бачког Иринеја, 6. октобра 1990, отишао је у манастир Ковиљ. Тамо је 21. новембра 1990. године рукоположен у чин јеромонаха. Свети архијерејски сабор Српске православне цркве га је на свом редовном заседању 14. маја 1999. изабрао за викарног епископа јегарског при Епархији бачкој.

Одбранио је докторску дисертацију „Могућност познања Бога код апостола Павла по тумачењу Светог Јована Златоуста“ на Богословском факултету Универзитета у Атини (2004).

Савет Републичке радиодифузне агенције (РРА) га је изабрао 29. јула 2008. за свог председника. У периоду 2010—2011. био је епископ војни, а затим координатор за сарадњу Српске православне цркве и Војске Србије.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве га је на свом редовном мајском заседању 24. маја 2014. изабрао за митрополита загребачко-љубљанског. Одликован је орденом Светог Игнатија у Шведској фебруара 2016. године.

На Видовдан 2020. године је након литургије у храму Преображења Господњег у Загребу, између осталога рекао да косовски мученици нису страдали да би сачували национални идентитет. Сматра да је он важан, али ако постане главна ствар у нашим животима, и ако није постављен у контекст нашег односа са Богом, да национални идентитет постаје идол.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *