Моћна порука са Кајмакчалана

Делегација општине Велика Плана, предвођена помоћником председника општине Душаном Марићем, која се 30. септембра успела на Кајмакчалан, том приликом је посетила и Спомен капелу на врху ове планине и у спомен књигу уписала моћну поруку: ко заборавио, проклет био. Ево текста поруке:

На данашњи дан 30. септембра 1916. јуначка српска војска освојила је Кајмакчалан. Сваки камен на овој светој планини натопљен је крвљу 4.600 палих и рањених српских соколова. Див јунака.
Још овим висовима, на 2.500 метара под небом, али и у срцу свих српских родољуба одјекује команда: Јунаци моји, синови моји, соколови моји, Отаџбина нас зове!
Још се на небу изнад Кајмакчалана осећа трептај душе и кликтај грла сељачких синова који се моле Свевишњем да буде милостив, крсте се и као тигрови искачу из ровова и лете у јуриш, у сусрет смрти.
Пуни наде да ће преживети ово судилиште, да ће поново видети своје село, своју кућу… да ће поново загрлити своју децу, оца и мајку, сестру и драгану.
Са поносом подсећамо да је из Велике Плане, велике Велике Плане, у два балканска и Првом светском рату погинуло више од 3.440 јунака.
Ко заборавио, проклет био.

  1. септембар 2019.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *