Srpkinja iz Lugana širila koronu po Nišu

Žena koja je znala da je bolesna, a u Niš donela koronu i bila u kontaktu i s lekarkom koja je preminula, počinila je krivično delo ugrožavanja zdravlja ljudi, koje nije vezano za vanredno stanje, ocenili sagovornici Kurira

Ukoliko bi bio pokrenut postupak protiv Srpkinje iz Lugana koja je znala da je zaražena koronavirusom, a doputovala je iz Švajcarske u rodni Niš i viđala se s prijateljima, te zarazila najmanje šest osoba, zaprećena kazna za ovo krivično delo protiv zdravlja ljudi je do 12 godina zatvora, kažu stručnjaci.
Ona je 22. februara saznala da je zaražena, ali je ipak 25. februara doputovala u Niš na odmor. Viđala se s rođacima i prijateljima, zarazila je, nezvanično, ukupno šest osoba, od kojih je jedna, doktorka iz Niša, preminula. Tek 8. marta je rekla našim lekarima da je zaražena.

Premijerka Ana Brnabić poručila je 18. marta, govoreći o širenju epidemije, da su problem srpski državljani koji dolaze iz inostranstva (jer se ne pridržavaju mera obavezne samoizolacije), zbog čega će za kršenje mera samoizolacije biti zaprećena kazna i do 12 godina zatvora. Međutim, žena iz Lugana doputovala je u Srbiju 25. februara, kada na snazi još nisu bile restriktivne mere, tako je, uostalom, i mogla da izađe iz jedne zemlje i uđe u drugu.

Tiodorović: Ona je mogla da se javi lekaru kod nas, ali to je bila stvar njene odlukeEpidemiolog dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba, na naše pitanje da li je žena iz Lugana morala po dolasku u Srbiju 25. februara da se javi lekaru i kaže da je zaražena ili ne, pojašnjava: – Dakle, to je za nas inicijalni slučaj. U to vreme ni u Švajcarskoj, gde je živela – Lugano, ni u Italiji, odakle je doletela – Bergamo, kao ni kod nas nisu bile uvedene restriktivne mere. Ona je mogla da se kod nas javi lekaru, ali to je bilo stvar njene odluke. Najbolje je da bolesna nije dolazila.

Tiodorović podseća i da se nultim pacijentom u Srbiji smatra biznismen iz Bačke Topole, kome je kovid-19 dijagnostikovan u Subotici 6. marta.

-Inače, pronašli smo sve njene kontakte (žene iz Lugana), a zatim i kontakte lokalne transmisije i sproveli izolaciju odmah, tako da smo lokalizovali infekciju i presekli put prenošenja infekcije – dodaje Tiodorović.

Za pravne stručnjake nema dileme – da li je bila uvedena samoizolacija ili ne, krivično delo ugrožavanja zdravlja postoji nevezano za vanredno stanje. – Bez obzira na to da li su vanredne okolnosti ili nisu, u pitanju je krivično delo protiv zdravlja ljudi, za koje je zaprećena kazna do 12 godina zatvora. Morali bi da je ispitaju, a pošto je to ozbiljno krivično delo, morala bi da bude saslušana uživo – rekao je za Kurir ugledni beogradski advokat Borivoje Borović.

Čak i da žena iz Lugana ima dvojno državljanstvo, to ne sprečava naše organe da vode postupak protiv nje, pojašnjava za naš list nekadašnji sudija, danas advokat Goran Petronijević: – Ukoliko je zarazila jedno lice, izvršila je jedno krivično delo nepostupanja po merama u slučaju epidemije. Koliko god lica da je zarazila, toliko dela, tu je za jedno delo zaprećena kazna do tri godine. Ako je više lica zarazila, to se može kvalifikovati kao produženo krivično delo. Ako neko od zaraženih umre, tad je zaprećena kazna od tri do 12 godina.

Direktor Kliničkog centra Niš doktor Zoran Radovanović, govoreći o preminuloj doktorki (ginekologu-akušeru Biljani Natić Ljumović), rekao je da se ona nije zarazila u kontaktu s kolegama i pacijentima i da je u pitanju eksterni kontakt, iz Lugana. – Ponavljam – nije se koleginica zarazila u kontaktu s drugim kolegama ili u kontaktu s pacijentima, kontakt je bio eksterni, iz Lugana – naveo je ranije Zoran Radovanović na jednoj od konferencija za novinare.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *