Шабан Бајрамовић међу славним блузерима

Чувени Delta Mississippi Blues Museum упутио је писмо пројект менаџерки Нишвилле џез фестивала у САД Јелени Ивањац, у ком изражава намеру да се организује поставка о српском музичару Шабану Бајрамовићу. Шабан би био први Србин и Ром у свету који би постао део њихове поставке, саопштили су из Нишвила.

Како се наводи, Delta Mississippi Blues Museum чувен јер је легат за најпознатије блуз музичаре из САД, посебно оне потекле из делте Мисисипија. Ови музичари су били језгро читавих блуз и џез стилова, који су се касније раширили по целој САД и извршили утицај на светску музику.

Поред Делта Мисисипи Блуз Музеја, жељу за сличном поставком показало је још неколико блуз музеја, као и музеј у Њу Орлеансу, најчувенији џез музеј, чији је директор Грег Ламбси потврдио долазак на Нишвилле од 6. до 15. августа.

„Током Ламбсијевог боравка у Нишу разговараћемо и о формирању спомен собе Шабана Бајрамовића у музеју џеза у Њу Орлеансу, са репликом статуе Шабана Бајрамовића постављеном на нишавском кеју“, изјавио је директор Нишвила Иван Благојевић.

Додају да ће управо у овим музејима бити снимани делови документарног филма „Ја сам Шабан“, продуцента и вишеструко награђиваног редитеља Жељка Мирковића, а у копродукцији „Оптимистик филма“ и Нишвилле џез фестивала.

„Ја сам Шабан“ је прича о јединственом ромском музичару и његовом животу, испричана из угла оних који су га познавали, оних који су радили са њим, оних који су му се дивили и певали његове песме њему у част, али и оних који су знали и његове страсти према животу и слободи, закључује се у саопштењу Нишвила.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *