Ваљевски партизани воде сељаке на стрељање!

static.lupiga.com/repository/attachment/filenam...Једна од ретких сачуваних фотографија, која приказује ваљевске партизане који спроводе на стрељање сумњиве сељаке, августа 1941. године, објављена је на Фејсбуку. На њој се види да су осумњиченима везане руке на леђима, а међу осморицом партизана који их спроводе запажа се и неколико врло младих, вероватно и малолетних момака.

Међу егзекуторима се налази и Стјепан (Стево) Филиповић , потоњи народни херој и симбол отпора ваљевских партизана. Ова фотографија још један је од аргумената колико је грађански рат у Србији 1941-1945. био сложена појава и колико се нипошто не сме посматрати црно-бело, уз једноставну поделу на добре и лоше, хероје и издајнике. Оригинал фотографије чува се у Историјском архиву Ваљева.

Фотографија је први пут је објављена и предочена јавности у књизи Бранка Матића “Ваљевски партизани 1941-1942. на фотографијама Бранка Јокића“. На стр. 100-101. аутор, иначе Ваљевац и добар познавалац локалне историје 1941-1945, изнео је и потпис да је други сдесна Стјепан Филиповић. На фотографији изнад, која се сматра симболом отпору фашистима, Филиповић приликом погубљења. Иста књига награђена је 2014. наградом СУБНОР-а “Драгојло Дудић“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *