Срби у Албанији најугроженији у Европи

Срби у Албанији су најугроженија мањина у Европи, тврди председник Удружења Срба и Црногораца „Морача – Розафа“ у овој држави Павлe Брајовић Јакоја и наглашава да су, ипак, милиметарски помаци направљени последњу деценију.

„Срби су од ове године признати као мањина и има обећања да ће се многи проблеми почети да се решавају, али  и даље трпе готово свакодневне претње и застрашивања. И сам сам дуги низ година, а то траје и данас, мета честих и разних напада, најчешће телефонских провокација и претњи, а било је и оних драстичнијих када су ми једном приликом запалили кућу и подметнули бомбу“, каже Брајовић.

Албанска држљава пред многим тим инцидентима и тешким повредама људских права затвара очи, а приликом посета председника Србије Алесандра Вучића и Албаније Едија Раме, улепшавају стварност.

„У последњих десетак година успели смо захваљујући помоћи Републике Србије и Митрополије црногорско-приморске да некако очувамо наш српски идентитет, нашу културу и матерњи језик“, наглашава Брајовић.

Он посебно као добру ствар истиче то што су коначно, по први пут у историји, доношењем Закона о мањинама, у јануару ове године, заједно са другим етничким заједницама – црногорском, босанском, бугарском и македонском, Срби у Албанији признати као мањина. Проблем је још што је оно што је написано на папиру мртво слово. Српској мањини није омогућено учење срспког језика тамо где припадника нашег народа има у школама, а највише их је у Скадру и околини. Ипак, српска деца уче матерњи језик преко

Резултат слика за павле брајовиц албанија
БОРАЦ ЗА ПРАВА СРБА: Павле Јакоја Брајовић
курсева у организацији Удружења Срба и под покровитељством државе Србије, односно Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, као и Митрополије црногорско-приморске.

Курсеви се већ 12 година одржавају у Скадру, а нешто касније је почело и у Фијеру, током пролећа и јесени, тако се сваке године школу упише око 50-60 полазника, не само младих већ и оних старијих, а до сада је школу успешно завршило више од седам стотина полазника.

„Председник Александар Вучић нам је приликом последњег сусрета обећао да ће помоћи да се у Скадру изгради Српска кућа, нешто слично као што је урађено у Подгорици, а то би нам сигурно помогло да решимо проблем простора за многе наше активности“, каже Брајовић. „Веома је важна и акција Срби за Србе, која, уз помоћ матице, омогућава да око 30 наших студената учи на универзитетима широм Србије, а највише у Београду“.

Удружење Срба и Црногораца „Морача – Розафа“ настоји да негује и развија срспки фолклор и традицију, а уз то група истраживача бави се проучавањем српских културних споменика из прошлости, манастира, гробаља и других светиња које дају одговоре на питања ко смо, шта смо и одкуда наш народ на овим просторима.

„Стање тих споменика културе и српских светиња, било да су из најраније или

Резултат слика за срби у албанији
УЧЕ ЈЕЗИК МАТИЦЕ: Једна од порука албанских Срба

новије прошлости, веома је лоше, албанска држава о њима није водила бригу, и крајње је време да се предузму озбиљни кораци у спашавању нашег наслеђа. За сада подршку државе Албаније за наше активности немамо, али се надамо да ће у складу одредби новог Закона о мањинама, којим је предвиђен и својеврстан Фонд за подржавање мањина, то да буде од следеће године регулисано на задовољавајући начин.  Треба рећи да смо ми, у складу са одредбама Закона о мањинама такође аплицирали и за средства из области медија, такође предвиђених тим законом, да би смо покренули и емисију на српском језику у оквиру албанске националне телевизије“, наводи Брајовић уз напомену да та средства још нису добили.

Он се пожалио да Удружење нема никакву помоћ ни од државе Црне Горе, осим од Митрополије и посебно нагласио да су под сталним притисцима црногорских власти да одвоји Црногорце из нашег Удружења и да формирају своје.  За сад се одупиру тим притисцима и настоје да остану на линији очувања националног идентитета, језика и културе.

*Реализацију ове теме подржала је и помогла Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Србије 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *