Они су на Кошарама дали живот за отаџбину

Данас се навршавају 23 године од почетка једне од најтежих битака за одбрану Србије у новијој историји – битке на Кошарама у којој је 108 војника погинуло бранећи државну границу од албанских снага током НАТО агресије 1999. године.

Међу погинулим војницима било је 50 младића на одслужењу војног рока, од којих су неки послати на караулу Кошаре након свега два мјесеца обуке и положене војничке заклетве.

Државну границу тадашње Југославије и Србије бранило је нешто више од 1.000 голобрадих српских војника, без довољно муниције, од напада снага које су бројале између 5.000 и 6.000 Албанаца и њихових помагача.

Битка на Кошарама почела је 9. априла и трајала све до бомбардовања, 10. јуна, односно потписивања такозваног Кумановског споразума и повлачења југословенске војске са Косова и Метохије.

У Спомен-књизи Јунаци отаџбине записана су имена и објављене фотографије свих погинулис припадници Војске Југославије у реону карауле Кошаре током 1998. и 1999. године, која ми овом приликом преносимо.

 

Извор, Спомен-књига ЈУНАЦИ ОТАЏБИНЕ, 2000.год

One thought on “Они су на Кошарама дали живот за отаџбину

  • 25. април 2022. at 23:48
    Permalink

    Da li moze nekako da se dodje do posmrtnih ostataka od mog rodjenog ujaka Zlatka Acić/a radoslav jer se vodi od 16aprila kao nestalo lice na kosarima.molim vas da mi odgovorite na ovaj kkmentar mnogo bih mi znacio vas odgovor tragam za njim i rado bih volela da uspem da prenesem njegove posmrtne ostatke da pociva svoj mir pored svoje rodjene sestre moje majke rodjene.imel adresa acic.marija@gmail.com

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *