Мачке штите од короне?

Чувени вирусолог др Ана Глигић изјавила је да се до сада није заразио нико ко има мачке, што је многе заинтересовало за те животиње и да ли управо оне крију лек за САРС-КоВ-2.

Ту тезу да нам мачке помажу у стварању антитела на вирус корона прва је у јавност изнела пољска докторка Сабина Олек-Кондо која живи и ради у Шпанији и то баш са ковид пацијентима.

Докторка Олек-Кондо која ради на одељењу за хитне случајеве у болници у Мадриду, открила је да њене колеге које имају мачке уопште нису оболеле од вируса корона. Она сматра да је могуће да људи који имају блиски свакодневни контакт са мачкама могу имати антитела на вирус корона.

Како каже, они који немају кућне љубимце редовно су одлазили на боловање јер је заражавање у тренуцима најгоре епидемије у Шпанији било неминовно. Сличан образац приметила је и код пацијената са којима воли да прича о ситуацији код куће. Открила је тако да већина пацијената који су хоспитализовани ниси имали кућне љубимце.

Иако су ово запажања која нису поткрепљена медицинским доказима, др Сабина Олек-Кондо верује да се одговор крије у мачећем вирусу корона (ФЦоВ) који не заражава људе, али може створити антитела на САРС-КоВ-2.

„Могуће је да људи који имају блиски свакодневни контакт са мачкама могу имати антитела на мачју корону, а та антитела могу уништити и људски вирус. Уосталом, важност контаката са животињама и њихов благотворан утицај на људски имунитет одавно су већ доказани“, истакла је.

Потребна су даља истраживања на ову тему, али докторка истиче да би радо поделила своја запажања са вирусолозима и чула њихово мишљење. За сада сигурно знамо да се др Глигић слаже са њом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *