„Тамо далеко“ и у Вашингтону

У Вашингтону је у склопу обележавања стогодишњице подизања српске заставе на Белу кућу отворена и изложба под називом „Тамо далеко“, аутора Ваљевца Марка Лугоње из Удружења за неговање културе и традиције ваљевског краја. Ова изузетна визуелно-литерална поставка угледала је светлост дана захваљујући и агенцији „Типон“ из Београда и др Марку Кентери, а осврт на изложбу дао је и академик др Милош Ковић.

Изложба је отворена уз благослов епископа источноамеричког Иринеја, непрфитна ораганизација Арт ексчеинџ“ („Art Exchange“) на челу са Светланом Рогић побринула се да протекне све у најбољем реду, као и Канцеларија за образовање Епархије источноамеричке и ђакона др Јована Аничића и уз посрдовање Александра Саше Ђурђевића, старешине храма Свети Сава у Норт Порту на Флориди.

„Изложба је део пројекта ”Тамо далеко 1912-1918”, и направљена је у сусрет обележавању стогодишњице од завршетка једног од најкрвавијих сукоба у историји човечанства и успостављању мира. Пројекат од почетка има благослов и епископа ваљевског Милутина, а сама изложба свој живот почела је још у априлу ове. Веома је важно да је прва поставка била на оградној галерији Дома војске у Ваљеву, својеврсном завештању српских официра којима је изложба и посвећена“, написао је поводом отварања изложбе у Вашингтону парох Саша Ђурђевић на друштвеним мрежама и подсетио да је искоришћена пилика, односно стогодишњи јубилеј када је амерички председник Видроу Вилсон наредио да се застава Србије подигне на Белу кућу, да „Тамо далеко“ изађе у свет.

Резултат слика за изложба тамо далеко у вашингтонуИзложбу су надахнуто, срчано и глагољиво, представили Светлана Рогић, која је и члан организационог одбора прославе и њен супруг Предраг Рогић, а припрему је, како наглашава отац Александар, помогао је и њихов син Милош (12).

„С поносом истичем да је изложба била запажена, да је имала изванредне позитивне критике и најављујем њену турнију по свим црквама Источноемеричке епархије, али и у српским храмовима широм Америке и Канаде. Многе наше цркве у Америци најавиле су да ће имати изложбу као сталну постваку у својим црквеним салама“, навео је свештеник Саша Ђурђевић и још једном захвалио протођакону др Јовану Аничићу, директору Канцеларије за образовање Епархије источноамеричке, на материјалној и логистичкој подршци, али и епископу Иринеју, како јенаписао, великом естети и покретачу многих акција од великог значаја за српски народ у Америци.

*Праћење овог догађаја подржала је и помогла Управа за сарадњеу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Србије

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *