Дан кад се српска застава вијорила на Белој кући

У Вашингтону се обележава стота годишњица савезништва Србије и Сједињених Америчких Држава, а главне манифестације биће 28. јула, на дан када се 1918. на Белој кући завијорила застава Србије у знак захвалности српском народу и војсци за допринос у Првом светском рату.
Обележавње годишњице организовали су Амбасада Србије у Вашингтону, Српска православна црква у САД и представници српских организација и српске заједнице у САД. Свечаности ће отворити владика Епархије источно-америчке Иринеј који ће у Конгресу одржати молитву после чега ће припадницима српско-америчке заједнице у САД бити омогућено да се сретну са представницима у Конгресу. ;
Предвиђено је одржавање симпозијума у Националном прес клубу у Вашингтону уз учешће више предавача који ће говорити о савезништву америчког и српског народа у току Првог светског рата, као и доприносу српске војске и српског народа великој победи.
Поводом овог изузетно значајног јубилеја биће отворена и изложба „Тамо далеко: 1918 – 2018“ биће отворена 26. јула.
Гудачки квартет Школе за музичке таленте из Ћуприје и Српског певачког друштва „Лира“ при српском православном храму Светог Луке у Вашингтону одржаће концерт на Карнеги институту за науку у том граду. Такође, предвиђена је свеправославна литургија и помен жртавма рата у Православној катедрали Светог Николе.
У оквиру прославе биће одржан и пријем на којем се очекује присуство високих званичника Србије и САД, а завршна манифестација ће бити гала вечера у Националном прес клубу у Вашингтону.
На специфичан начин на годишњицу савезништва Србије и САД у Великом рату придружила се и
Америчка амбасада у Београду одајући почаст српском научнику Михајлу Пупину.
„Захваљујуци једном од вас пре 100 година застава Србије вијорила се изнад Беле куће као и на свим зградама и јавним институцијама у главом граду САД“, објавила је на свом Твитеру амбасада САД у Београду.
Испод тог поста објављен је и једноминутни видео спот о Михајлу Пупину, који се описује као председник америчке академије наука, добитник Пулицерове награде и почасни доктор 18 америчких универзитета.
Погледајте овај занимљив спот Америчке амбасаде у Београду:

*Реализацију ове рубрике подржала је и помогла Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *