„Ситан вез“ српске младости у Хамилтону

Ансамбла народних игара и песама „Вез“ из Канаде одржао годишњи концерт и одушевио српску заједницу
Пише: Илија Вујановић

Почетком децембра у канадском граду Оквилу одржан је годишњи концерт Ансамбла народних игара и песама „Вeз“ из Хамилтона. Било је то представљање уметничких вредности чланова једног од најмлађег, али и можда најквалитетнијег српског фолклорног друштва у овом делу Канаде. Када се програм завршио и када смо погледали достигнућа младих плесача, тешко је побећи од утиска шта је било најбоље или најлепше у њиховим наступима.

Да ли су то бројне уметничке кореографије са играма из Србије или аутентичност костима, број плесача у више ансамбала, да ли укупна атмосфера у сали или разноврсна понуда хране и освежавајућих пића, шта су нудили домаћини. Све је то одавало је утисак једног добро организованог друштва, чији су циљеви велики, а могућности огромне.

Ову јединствену културну манифестацију у српској заједници Јужног Онтарија увеличали су гости, чланови културно-уметничког друштва Авала из Монтреала и КУД Коло из Хамилтона.

Озарена и радосна лица младих плесача и њихових родитеља потврдила су оцене да се овде добро ради и планира, што на крају потврђују и свакодневни доласци нових

чланови у редовиме „Веза“.

Уметнички директор АНИП  „Вез“ и домаћин незаборавног дружења Љубомир Лука Поповић није крио задовољство. Успео је да одвоји мало времена и одговори на

Неколико наших питања.

  • Господине Поповићу, искрено  Вам честитамо на уметничким достигнућима Ваших плесача и на укупном домету вечерашњег програма, реците нам на почетку када је основан АНИП „Вез“ и који су били циљеви код основан?

-АНИП „Вез“ из Хамилтона је основан августа 2020. са циљем очувања српске културе, игре и песме. Такође, жеља је била да се на нашу деци која су рођени и одрасли овде у Канади, преносе део богате српске баштине и обичаја.

  • Са колико сте играча почели, а колико их има данас?

-У првој сезони АНИП „Вез“ је имао 75 чланова са 4 ансамбла, а данас, у сезони 2023-2024, бројомо око 170 чланова у 5 плесних група, распоређених по годинама старости. Од најмлађих чланова који су већ ушли у чари фолклора до оних најстаријих који нас са поносом представљају на културним манифестацијама и концертима.

  • Како се сналазите са ношњама?

-Ношње АНИП „Вез“ су рађене по узору на оригинале израђене у Србији. Користимо све прилике и одласке родитеља и пријатеља да нам нешто донесу у Канаду. Наравно да се трудимо да набавимо ношње за кореографије које увежбавамо. Захваљујући великој помоћи мајки и бака деце плесача, сашивено је довољно јелека и кецеља за све плесаче у најмањој групи.

  • Ви сте уметнички директор и кореограф, ко вам још помаже у раду са толико деце?

-Ја сам задужен за уметнички део Ансамбла и најодговорнији за рад свих група. Ипак, код најмлађих група велику помоћ имам од девојака Тамара Кекић и Сара Буква чланица нашег извођачког ансамбла Сву администрацију, папирологију и осталу логистику води моја супруга Славица.

  • Како се финансирате?

-Финансирамо се искључиво из годишње чланарине наших чланова. Овим новцем плаћамо сале које изнајмљујемо на годишњем нивоу за пробе и наступе, нове ношње, осигурање и све остало што прати ансамбл. Родитељи су нам од велике помоћи, посебно у организацији наших забава.

  • Ова сезона се ближи крају, где сте све наступали у години иза нас?

-Ове године смо наступе поделили по плесним групама, тако да смо се одазвали свим позивима. Желимо да се наша деца друже и да проводе време са други вршњацима, а приредбе и забаве које организује наше друштво из Српске културне заједнице су најбоља прилика за то.

  • Да ли сва деца у вашим групама говоре српски језик и колико то утиче на музичке нумере које изводите?

-Захваљујући родитељима, бакама и декама, као и могућностима да много деце сваке године оде у Србију, већина деце говори српски језик, а они који не говоре добро, осећам да га разумеју. То су разлози зашто немамо проблема у програмима које планирамо.

  • Оквирни план за следећу годину?

-План и програм за наредну сезону још увек израђујемо. Следеће године имамо мали јубилеј, 5 година од оснивања, где планирамо концерт са гостима. Чекају нас путовања и одласци код наших других друштава, а радимо на плану одласка преко баре у Европу. Још је рано о томе говорити, али ми тако гледамо, на дужи период испред нас. Поносни смо на све наше чланове, а они најмлађи су светла будућност АНИП „Веза“ и са њима правимо велике планове, закључио је Поповић.

Овој причи о успеху младих плесача из Хамилтона додајемо и мишљење једног родитеља, које се поклапа са већинским изјавама након овог догађаја. Бојан Катанић има двоје деце која плешу у „Везу“, ево шта нам је рекао:

-Као родитељ, али и као гледалац, изузетно сам задовољан како се ради у „Везу“. Овде играју мој син Марко и ћерка Андреја, а ми смо ту да их подржимо и помогнемо у организацији оваквих приредаба. Доб у којој се сада развијају и потреба за дружењем, то је оно што се испуњава кроз програм ове школе. Неговање културне и фолклорне традиције је такође од изузетног значаја, а нема бољег места за усавршавање српског језика. Да не говорим о дружењима нас родитеља и о нашој заједничкој помоћи да овакву догађаје што што боље успеју, тако да после сваког оваквог догађаја прикупљамо део новца за нове ношње. Све нас то спаја ка једном циљу, да се сетимо одакле долазимо, где су наши корени, али и да поштујемо све оне вредности које нам омогућава наша нова средина, где смо једнаки у свему. Желим им да овако наставе и честитам им на приказаном, закључио је Бојан Катанић.

Остаје нам да искрено честитамо свим учесницима овог програма, а посебно учитељицама ове даровите деце, кореографима Љубомиру Луки Поповићу, Анђели Ћорић и Тањи Мунизага.

Фотографије: Ансамбл „Вез“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *