Устоличен владика љубави и праштања

Више од 3.000 верника дошло је у цркву Светог Саве у Дизелдорфу да присуствује чину устоличења владике Григорија. У трон Епархије франкфуртске и све Немачке увео га је владика шабачки Лаврентије, а оцене оних који су присуствовали овој изузетној свечаности је да се тако нешто не памти.
У порту дизелдорфског храма дошли су Срби, Немци, Руси, Румуни, Грци, Бошњаци, католици и муслимани, да би видели на делу човека кога зову „епископ љубави и праштања“. Лутургија је служена на српском и немачком, што је лични печат и израз поштовања новог епископа, четвртог по реду у овој епархији, према земљи у којој борави.
Устоличен Епископ франкфуртски и све Немачке ГригоријеПосле свечаног чина верницима се беседом, опет на немачком и српском, обратио владика Григорије, а на присутне је посебан утисак оставио део приче о свом животу и деди који је био ратни заробљеник у Немачкој.
– Да вам кажем нешто људски. Мој ђед Петар био је у логору као подофицир заробљен у Сарајеву. Њега сам највише на свету волео и он је мене одхранио. Мој ђед је знао да га је из логора Бог вратио својој деци. Он ме је научио једну ствар да ја волим отаџбину чак и ако отаџбина мене не воли. Учио ме је да никада није упознао тако озбиљан народ као Немачки који има своју културу, радан је и зна шта хоће. Тај мој ђед је оставио нама – тај респект који носим у свом срцу и души али научио ме и још једну ствар. Када ми дође добар човек дао би му све да остане ту, а када му дође лош човек да би му све само оде. Ја данас имам само један осећај – да би вам дао све да останете ту – поручио је владика Григорије.
Устоличење епископа Григорија владика Лаврентије, који је и сам био на челу западноевропске епархије, како се тада звала, описао је као велику радост
– Владику Григорија знам као народног епископа. Онакав какав вама треба. Да се молите за све нас који немамо ту част да имамо таквог епископа. Био сам владика овде 20 година и доживео пуно срећних тренутака који ме још увек вежу за овај крај. Желим вам да заједно нађете пут – рекао је владика Лаврентије обраћајући се народу и епископу Григорију.
Погледајте беседу владике Григорија:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *