Симбол Барселоне гради се више од 140 година

На листи је Унескове светске баштине, а и даље гради. Некада је била на периферији Варселоне, а данас је у центру. Од туристичке посете доноси енорни профит. Некада је грађена без грама челика и гвожђа, само од бетона слаганог под идеалним угловима.

Опис фотографије није доступан.Саграда фамилија је римокатоличка базилика у готском стилу, чија градња би требало да буде завршена 2026. године. Цркву је почео да гради архитекта Франсеск де Паула дел Виљар да би 1882. године пројекат преузео и у потпуности променио Антонион Гауди. У то време локација на којој је почела изградња била је 1,5 km удаљена од Барселоне.

До погибије од последица саобраћајке Гауди је на пројекту радио 40 година, од тога последњих 15 је радио искључиво на том пројекту. Гаудија је прегазио трамвај.

Гауди је преминуо 1926. године у сиротињској болници, јер су првобитно мислили да је страдао неки клошар који је неопрезно сав запрљан цементом излетео на шине! Истина је утврђена дан и по касније, а на цркви је рад настављен до данашњих дана с тим што бриљантни архитекта сахрањен у њој. По Барселони Саграда фамилију у коначном облику са, 17 торњева, можемо да видимо на скицама и излозима посластичарница – направљену од чоколаде.

Иначе причу о последњем дану живота великог архитекте нећете наћи на интернету. Испричао нам је бриљантни водич Саша из Травеленда, који већ 26 година ради у Барселони. Поменуту причу он је чуо је док је радио као преводилац на једном скупу архитеката.

Путује и пише: Предраг Т. Савић, адвокат и писац/фотографије Петар и Реља Савић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *