Tivat krase nove kanarske palme

Umesto starih palmi koje je uništio crveni palmin surlaš, u Tivtu je počela sadnja 14 novih sadnica kanarskih palmi. Sekretarijat za privredu Opštine Tivat je organizator i nosilac tog posla, koji izaziva veliko interesovanje i gradjana i turista.

Opština je nabavila 14 sadnica kanarskih palmi ukupne visine 3 do 4 metra uključujući i krošnju i uglavnom će biti zasađene na šetalištu Pine. Od tog broja dve su planirane ispred Doma Gracija Petković, na me stu gdje su ranije bile palme koje je uništio crveni palmin surlaš , istice sekretar za privredu, Vedran Božinović i Zeljko Komnenović, predsednik Opštine Tivat.

Vrednost investicije iznosi 41 hiljadu eura, a Božinović je najavio da će naredne godine biti raspisan novi tender za nabavku palmi koje će biti zasađene umesto uništenih satabala. Palme su nezvanični zaštitni znak Tivta. Jedan najboljih ugost iteljskuh objekata u Tivtu nosi ime Hotel Palma.

Neki stariji Tivćani palmu nazivaju i poma. To isto čine i u Dubrovniku, gde od1903. godine Srbi izdaju časopis na ćiriilici pod imenom „Poma“. Taj časopis danas je zvanično glasilo Stpskog nacijalnog vijeća Dubrovnika na čijem čelu je profesor dr Milorad Vukanović.

Tekst i foto: Predrag T. Savić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *