Nacionalne čitanke za osnovce i srednjoškolce

Ministarstvo prosvete objavilo je poziv na javnu raspravu o izmena Zakona o udžbenicima na osnovu kojeg bi se u osnovne i srednje škole uvele nacionalne čitanke. Podsetimo, ranije su, na predlog predsednika Srbije, najavljivani nacionalni udžbenici.

U Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima stoji da je nacionalna čitanka ne udžbenik već „obavezno nastavno sredstvo“ za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku. Obuhvata sadržaje programa nekoliko predmeta, u zavisnosti od razreda – srpski jezik, odnosno srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura.

Podsećamo da su druga nastavna sredstva, po zakonu, radna sveska, zbirka zadataka, geografski, istorijski atlas, gramatika, rečnici…

Predložene su četiri čitanke. U nacrtu je navedeno da čitanka obuhvata sadržaje predmeta – prvog i drugog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja; zatim trećeg i četvrtog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja; zatim svih razreda drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja (viši razredi) i svih razreda srednjeg obrazovanja i vaspitanja.

U nacrtu se dodaje da će sredstva za finansiranje pripreme i nabavke nacionalne čitanke za sve učenike osnovnih i srednjih škola koji rad ostvaruju na srpskom jeziku obezbediti u budžetu Srbije.

Kako stoji u predlogu, nacionalna čitanka „koristi se u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog jezika i maternjeg jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru Republike Srbije, razvijanja interkulturalnosti, poštovanje i očuvanje nacionalne i svetske kulturne baštine“.

Ministarstvo prosvete pozvalo je sve građane i stručnu javnost da se upoznaju sa tekstom Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima, kao i da daju svoje predloge i sugestije i pošalju ih imejl adresu: javna.rasprava@prosveta.gov.rs, sa naznakom: „Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima”. Javna rasprava sprovešće se, kako su naveli, do 27. aprila.

Slična ideja postojala je i ranije, a s njom se saglasio i ministar prosvete 2021. Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre dve godine pokrenuo inicijativu da država priprema i štampa udžbenike iz srpskog jezika i književnosti, istorije i geografije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *