Сабор српске деце из целог света

У Београду, у организацији Дечјег културног центра, у току је традиционална манифестација деце из Србије, региона и дијаспоре, која се ове године одржава у пандемијским условима, онлајн и путем специјалне ТВ емисије
Иницијатор Сабора: Драган Марић, директор ДКЦ Беогрда

У организацији Дечјег културног центра Београда у српској престоници у току је „Свесрпски дечји сабор“, манифестација усмерена истовремено на децу српског порекла из дијаспоре и региона и на децу из Србије. Ова једниствена дечја манифестација траје до 24. маја, уз богат програм и бројне кретивне радионице.

Иако ове године манифестација не може да се одржи у свом изворном облику, Дечји килтурни центар нашао је начина да реализује и настави да развија дечју културну дипломатију, негује пријатељство и спаја децу широм света. Фестивал деце и младих из региона, дијаспоре и Србије, сходно пандемијској ситуацији, остварује се у форми специјалне телевизијске и онлајн емисије са занимљивим пратећим саджајима.

Тим поводом разговарали смо са професором Драганом Марићем, директором Дечјег културног центра Београд, који је иницијатор организације ове јединствене дечје манифестације.

-Под утиском сада већ светски познате и признате дечје манифестације „Радост Европе“, која је прославила пола века свог постојања и која је носилац највећег признања ЕУ – ЕFFE, помислио сам да би било лепо да такво дружење направимо и са децом српског порекла која живе у дијаспори и расејању. Идеју су сви одушевљено прихватили и тако смо 2018. године направили први Сабор. Одмах смо добили подршку од председника Србије, Александра Вучића, који је постао покровитељ ове манифестације – каже Марић.

Дечји културни центар Београд, институција културе за децу Градске управе града Београда, манифестацију организује уз подршку Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

-Захваљујући Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону успели смо да се повежемо са српским допунским школама у региону и дијаспори и да успоставимо контакт са организацијама и ансамблима који негују српску културу и традицију ван граница наше земље. На том првом Сабору окупили смо децу из пет земаља, узраста од 10 до 14 година, која су боравила у домовима својих вршњака из Београда и за тих пет дана боравка у Србији остварила јединствена пријатељства. На првом свечаном концерту, одржаном у Дечјем културном центру Београд на Дан словенске писмености – Дан Светих Ћирила и Методија, 24. маја 2018. године, отворена је манифестација, уз државну химну „Боже правде“ и поздравне речи господина Николе Селаковића, тадашњег генералног секретара председника Републике Србије, који је уједно пренео и поздрав од председника Србије пожелевши да ова манифестација заживи и траје – подсећа директор ДКЦ Београда.

Након свечаног концерта деца су на том провом сабору прошетала центром Београда, учествовала у интерактивном програму „Београд кроз векове“ на Калемегдану, обишла Дом Народне скупштине РС, потом Музеј аутомобила у Београду и Образовно-културни центар „Вук Караџић“ у Тршићу.

-Тако смо наставили и наредне године да се дружимо и дочекујемо наше младе госте из свих крајева света. Већ наредне године певаћао се број земаља учесница манифестације, а ове године окупили смо децу из десет земаља и то са свих континената, чак из далеке Аустралије – истиче Марић.

Прошле суботе, 15. маја када је почео Сабор, деца из Србије имала су прилику да у Дечјем културном центру Београд погледају концерт народних игара Уметничког центра „Талија“, док су деца из дијаспоре и расејања могла уживо да прате програм путем YouTube канала ДКЦБ. Након тога, деца су учествовала у Радионици народних игара, Радионици калиграфије и Хорској радионици „Сви у глас“.

-Учешћем у овим програмима деца су могла да науче основне кораке и карактеристике фолклора из различитих крајева Србије, да упознају калиграфију и свет писања и писама на нашем простору и да се опробају у писању старим алаткама, а били су у прилици и да науче песме српских савремених композитора и да чују српску народну музику. Деца из региона и дијаспоре учествовала су у литерарној онлајн радионици и разговору са писцем Слободаном Станишићем на тему „Милош Обилић – јунак над јунацима“ и „Марко Краљевић и његова браћа“. Поред тога, планирана је још једна онлајн радионица за децу из дијаспоре, под називом „Глума преко зума“ Тијане Кесић, глумице и драмског педагога. Кроз драмску игру и импровизацију деца ће бити у прилици да вежбају српски језик и комуникационе вештине – набраја наш саговорник.

Наредне суботе, 22. маја, од 10 часова, у Дечјем културном центру биће одржана Радионица примењене уметности, истраживачка акција „Забавна историја – Београд кроз векове“, Плесна радионица „Од стиха до покрета“ и Ликовна радионица „Ликовна комуникација кроз орнамент“. Деца и млади који воле ликовну и примењену уметност моћи ће, инспирисани традицијом и орнаментом са српских средњовековних фресака, да направе своју посуду од глине, украсе је и обоје или кроз аутентично ликовно решење да дају своје виђење орнамента данас.

-Уместо завршног концерта, који се сваке године одржава на Великој сцени „Донка Шпичек“ Дечјег културног центра Београд на Дан словенске писмености и културе, 24. маја, ове године ДКЦБ направио је специјалну емисију која ће премијерно бити емитована на каналу РТС СВЕТ и на YouTube DKC Beograd у недељу 23. маја у 12.15. Емисија „Свесрпски дечји сабор 2021“ води нас на путовање кроз витешку прошлост Србије, а о појму и мотивима витештва у нашој историји говори наратор и водитељ емисије Марко Алексић, археолог. У емисији учествују деца која живе у Србији и деца српског порекла која живе у  Француској, Швајцарској, Данској, Босни и Херцеговини, Италији, Хрватској, Словенији, Аустралији, Америци и Канади, која у форми видео линка приказују како се кроз игру, песму, књижевност и говорништво чува језик, традиција и култура Србије и ван граница наше земље – најављује Драган Марић програм до краја Свесрпског дечјег сабора.

У име целог тима Дечјег културног центра Београд и своје лично име Драган Марић се захвалио деци која су учествовала у реализацији специјалне емисије и својим примером показала да физичка удаљеност не представља препреку за дружење.

-Захваљујем се и наставницима у дијаспори који држе наставу на српском језику и чувају и негују нашу културу и наше писмо. Посебну захвалност и поздраве шаљемо родитељима деце која живе ван Србије и чувају наш језик иако живе далеко од своје матице земље. У „Завештању језика“ које се приписује оцу Светог Саве Стефану Немањи, или монаху Симену, каже се на почетку: „Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Реч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је човек изгуби ли језик, земљу, душу? Зато је, чедо моје, боље изгубити битку и ратове него изгубити језик. После изгубљене битке и изгубљених ратова остаје народ. После изгубљеног језика нема народа.“ И још нам за наук поручује отац Савин, Стефан Немања: „Човек научи свој језик за годину дана. Не заборавља га док је жив. Народ га не заборавља док постоји“ – цитира српског великана на крају разговора за Тамо далеко Драган Марић.

Насловна фотографија: Отварање Свесрпског сабора у Београду

Видео: Део овогодишњег богатог програма на традиционалној манифестацији Дечијег културног центра Боеграда

 

 

2 thoughts on “Сабор српске деце из целог света

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *